Cu cât cresc alocațiile pentru copii. Anunțul premierului Orban

Cu cât cresc alocațiile pentru copii. Anunțul premierului Orban

Guvernul exclude varianta dublării alocațiilor pentru copii, cum prevedea legea adoptată de majoritatea PSD din Parlament, și ia în calcul o majorare cu 10-20 de procente, maxim 30%. După ședința de la sediul PNL de luni, Ludovic Orban a fost întrebat de jurnaliști cu privire la majorarea alocațiilor. Premierul susține că alocațiile vor fi majorate, însă nu se știe încă procentul cu care acestea vor crește, urmând să fie stabilit pe baza prognozelor.

Guvernul va emite Ordonanța de Urgență pentru creșterea alocațiilor înainte de publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, transmit surse guvernamentale citate de Știripesurse.ro. Astfel, la Guvern se discută despre creșterea alocațiilor cu un procent cuprins între 10% și 20%. Acesta ar putea fi crescut la 30%, asta numai dacă o creștere a pensiilor nu va fi mai mare de 10%. Guvernul va propune o creștere eșalonată a alocațiilor în următorii 2 ani și jumătate sau în următorii 5 ani, în așa fel încât să se ajungă la dublarea acestora.

„În momentul în care vom lua o decizie, o vom face publică. La ora actuală suntem în evaluarea posibilităților efective de a susține o creștere a alocațiilor. Ce pot să vă spun sigur, vom crește alocațiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere în mai multe etape”, a spus Ludovic Orban.

Curtea Constituțională a decis la începutul lunii iulie că alocațiile copiilor trebuie dublate de la data de 1 august, respingând astfel sesizarea Guvernului. Decizia este definitivă și general obligatorie. Guvernul ar putea fi dat în judecată de părinți retroactiv pentru toate aceste luni în care dublarea alocațiilor a fost suspendată.

Alocaţiile ar fi trebuit mărite de şapte luni, când nu era încă vorba de o criză economică sau sanitară, conform Antena 3. Asta reiese din decizia dată de CCR, care a declarat neconstituţională ordonanţa prin care Guvernul amânase termenul de majorare pentru 1 august.

Premierul Orban: „Cert e că vom crește alocațiile copiilor”
„Procentul efectiv de creștere al alocațiilor și ritmul de creștere depind de prognozele pe care le facem”, a mai precizat premierul. „Am avut o discuție în analiza pe care am făcut-o. Să păstrăm sensul legii, dar să realizăm în etape, în funcție de resursele pe care le avem. Evaluarea resurselor pe care le avem e în curs de finalizare”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

„Cert e că vom crește alocațiile copiilor”, a concluzionat premierul Orban, potrivit DCNews. În prezent cuantumul alocațiilor este de 300 de lei pentru copiii sub doi ani, cu dizabilități pâna la 3 ani și 150 lei pentru copiii între 2-18 ani.