Majoritatea conservelor, fie ele cu pește sau alte alimente, sunt o opțiune avantajoasă pentru majoritatea românilor care nu au timp să pregătească masa sau nu au suficient timp la dispoziție pentru a mânca. Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra compușilor pe care conservele îi dețin, iar aceste substanțe pot fi toxice, în timp.
Specialiștii în sănătate au analizat cu atenție etichetele conservelor, iar rezultatele sunt demonstrate de un studiu. Iată ce detaliu de pe eticheta conservelor trebuie să observi, înainte de a le cumpăra.
Pericolul din conservele de pește din comerț
Deși majoritatea conservelor pot fi, în timp, dăunătoare pentru organism, în cele de pește se regăsește un aditiv controversat, care poate conduce la apariția unor boli grave, printre care se numără astmul sau leucemia.
Comparativ cu adulții, copiii sunt cei mai predispuși la îmbolnăvire, deoarece este favorizată hiperactivitatea lor.
Pericolul din conservele de pește
Unul dintre cei mai cunoscuți aditivi este E129. Specialiștii au denumit această substanță ca fiind roșu Allura Ac. Este extrem de periculoasă, spun aceștia, și controversată în industria alimentară. Mai multe țări au interzis folosirea acestui aditiv în mâncare sau băutură.
Deși au fost demonstrate științific efectele nocive ale acestui aditiv, SUA și UE continuă să îl folosească. Între timp, Elveția, Danemarca, Franța și Suedia au interzis folosirea lui.
Această substanță se găsește nu doar în conserve, ci și în produsele lactate, condimente sau prăjituri. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că aditivul E129 poate duce la apariția astmului sau leucemiei.