Producătorii de medicamente, Pfizer şi BioNTech au depus datele iniţiale ale unui studiu clinic la autoritățile de reglementare pentru a putea autoriza rapelul vaccinului lor anti-Covid-19, au anunţat luni cele două companii, relatează Reuters.
Coform celor două companii, a treia doză a arătat un nivel semnificativ mai ridicat al anticorpilor de neutralizare a virusului iniţial SARS-CoV-2, comparativ cu primele două doze, precum şi împotriva variantelor Beta şi Delta.
Totodată, Pfizer a precizat că eficacitatea vaccinului său scade în timp, citând un studiu care a arătat o eficacitate de 84% la patru luni de la vaccinare, comparativ cu procent iniţial de 96%.
Câteva ţări, între care Israelul, au pus deja în practică planurile de a administra doze de rapel.
Însă, decizia anumitor state bogate de a cumpăra doze de rapel a provocat nemulţumirea activiştilor din domeniul sănătăţii şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a cerut un moratoriu pentru rapeluri până cel puţin la sfârşitul lunii septembrie.
Producătorii, Pfizer şi BioNTech au menționat că toţi pacienţii care au participat la acest studiu au primit a treia doză, BNT162b2, la opt până la nouă luni de la a doua doză.
Astfel, cele două companii de medicamente urmează să comunice datele studiului, Agenţiei Europene pentru Medicamente şi altor autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni.
Aceştia au spus că rezultatele unui studiu în stadiu târziu referitor la eficacitatea unei a treia doze sunt aşteptate în curând.
Cu o săptămână în urmă, autorităţile de reglementare din SUA au autorizat administrarea unei a treia doze de vaccinuri Covid-19 de către Pfizer-BioNTech şi Moderna pentru persoanele cu sistem imunitar slab, care pot fi susceptibile să aibă o protecţie mai slabă din partea vaccinurilor cu două doze.