COANA CHIRIȚA LA 83 DE ANI

COANA CHIRIȚA LA 83 DE ANI

Draga Olteanu Matei, cea pe care ne-am obișnuit să o numim Doamna filmului românesc, împlinește astăzi 83 de ani.

Numele i-a fost ales de tatăl sau, care a botezat-o Draga pentru a fi dragă tuturor celor care o vor cunoaște de-a lungul vieții. Iată că dorința tatălui s-a împlinit, marea actriță putând spune acum, la aniversarea celor 83 de ani, că este una din cele mai iubite personalități ale culturii noastre. După 60 de ani de carieră, Draga Olteanu nu mai joacă, s-a retras în orașul natal, Piatra Neamț, unde încearcă să le insufle dragostea pentru teatru și film tinerilor care fac primii pași în această meserie atât de nobilă.

Cine poate uita rolurile sale celebre, prin care a devenit unul din numele cele mai importante ale Generației de Aur a teatrului și filmului românesc? Coana Chirița, Veta din „Nea Mărin miliardar”, florăreasa din „Eu, tu și Ovidiu”, Varvara din „Iarna Bobocilor”, Eleonora din „Buletin de București”, toate au purtat marca inconfundabilă a marii actrițe. Prin cele 90 de filme, 60 de piese de teatru și peste 100 de roluri în televiziune, Draga Olteanu Matei rămâne un monstru sacru al artei și culturii românești. Personalitate puternică, obișnuită să spună în față ceea ce gândește, nu a fost niciodată genul de actriță cuminte, supusă, care urmează fără să crâcnească indicațiile regizorului. A fost mereu atrasă de comedie, pentru că i-a plăcut să vadă oameni veseli în jurul ei, atrași de spectacolele de acest gen pentru a uita de stresul cotidian.

Succesul pe care generația sa de actori a avut-o în rândul publicului este explicat de Draga Olteanu Matei prin faptul că acei artiști de excepție nu au căutat exemple printre persoane, ci printre personalități. Mai spunea că profesorii pe care i-au avut actorii din generația sa erau adevărate enciclopedii, oameni care le-au călăuzit pașii către teatrul și filmul de calitate. Acum, la ceasul retrospectivei, marea actriță își amintește câte lucruri importante a învățat de la cei care i-au fost dascăli nu doar în tainele actoriei, ci și în educația atât de necesară unui tânăr aflat la început de drum.

Pe data de 30 mai 2002, Draga Olteanu Matei a fost decorată cu Ordinul Național Steaua României, în grad de cavaler, cu ocazii celebrării uni veac de film românesc. În anul 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților, alături de alte nume importante ale scenei românești. În anul 2014, într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleș, Draga Olteanu Matei a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de ofițer. Sunt recunoașteri ale telentului, dar și ale muncii depuse într-o carieră de peste 60 de ani, de una din cele mai îndrăgite actrițe din istoria teatrului și filmului românesc.

La mulți ani, Draga noastră Doamnă!

olteanu-3

Cristian Huluban