Tinerii fermieri care au cele mai mari șanse să ia fonduri europene. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va lansa primele măsuri din Programul Strategic pentru perioada 2023-2027.
Cine sunt câștigătorii fermieri care vor pune mâna pe fondurile europene. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va lansa primele măsuri din Programul Strategic, luna viitoare, pentru perioada 2023-2027, acestea fiind dedicate investițiilor în exploatațiile pomicole, zootehniei şi instalării tinerilor fermieri, a anunțat ministrul Florin Barbu.
Cine sunt câștigătorii fermieri care vor pune mâna pe fondurile europene. Ministerul Agriculturii a făcut anunțul
„Vom lansa pe Programul Strategic, practic pe fondurile europene din FEADR, pilonul II, pentru perioada 2023-2027, măsura Investiţii în exploataţii pomicole, care are o sumă de aproape 151 de milioane de euro şi Investiţii în sectorul zootehnic, cu fonduri de 224 de milioane de euro. Pentru a putea fi accesate mai uşor aceste fonduri europene le-am împărţit pe baza deficitului din balanţa comercială. Practic, cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate. (…) Nu vor fi amestecate aceste proiecte. Totul este creat pentru a îndrepta balanţa comercială în România”, a declarat ministrul Agriculturii într-un interviu acordat Agerpres.
Șeful de la Agricultură a mai spus că măsura privind Instalarea Tinerilor Fermieri, mai mult de 70% din suma totală va fi alocată către legumicultură, un sector în care România înregistrează un deficit comercial semnificativ.
„Pe Programul Strategic am decis ca la „Instalarea tinerilor fermieri„, aproape 175 de milioane de euro dintr-un total de 250 de milioane de euro, să fie alocaţi pentru partea de legumicultură şi acolo va exista şi un punctaj mai mare. Acest sprijin care se acordă – 70.000 euro – are o intensitate de 100%, iar din aceşti bani tinerii care vor continua programul de legumicultură vor primi circa 40% din sumă, reprezentând 30.000 euro, pentru echipamentele de încălzit solariile, iar 40.000 de euro vor fi alocaţi pe perioadă de 3 ani pentru combustibilul necesar, în aşa fel încât să putem produce în România legume şi fructe tot timpul anului.
La programul Tomata din 2023, aproape 8.500 sunt tineri sub 41 de ani, din cei 22.000, iar lucrul acesta m-a făcut ca să intervin în Programul Strategic, pentru că aveam această axă dedicată instalării tânărului fermier până în 41 de ani”, a adăugat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.