România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul trei din 2017. Țara noastră a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 8,6% comparativ cu perioada similară din 2016, conform datelor preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Cele mai mari creșteri din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (8,6%), Letonia (6,2%), Cehia și Polonia (ambele cu 5%). Nu s-au raportat scăderi ale PIB-ului în UE în trimestrul trei din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016.
Conform estimărilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut al României a crescut în 2017 în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei față de trimestrul precedent, în timp ce raportat la perioada similară a anului trecut, avansul a fost de 8,8% pe serie brută și de 8,6% pe serie ajustată sezonier.
Pe aceeași linie se situează și realizările consemnate în agricultură. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a specificat: „Din fondul european din care se accesează sumele pentru plata pe suprafaţă, România a accesat 99,03%. Este fără precedent. Aceşti bani sunt destinaţi pe de o parte fermierilor, iar pe de altă parte zonei rurale, în aşa fel încât satul românesc să fie altfel, iar randamentele la unitatea de suprafaţă în agricultură să crească şi fermierii să poată beneficia de câştiguri suplimentare şi un confort financiar rezonabil”.
Ministrul Agriculturii a mai subliniat faptul că anul acesta a fost pentru prima dată când în agricultura din România s-au dat subvenţiile la timp şi tot pentru prima dată când s-au depus cererile pentru subvenţii pe anul agricol 2017 – 2018 până la 15 mai. România este singura țară care a reușit acest lucru, celelalte state au cerut prelungiri ale termenului. Astfel, fermierii români sunt ajutați să supraviețuiască, în lupta cu produsele străine care, de cele mai multe ori, s-au dovedit a fi doar păcăleli frumos ambalate. Am văzut reportajele apărute în presă, referitoare la faptul că țările din Europa de Est au devenit coșul de gunoi pentru produsele statelor avansate. Aici, la noi, se aruncă produsele expirate, care au rămas pe rafturi în Vestul continentului.
Produsele aduse din Occident, deși ar trebui să aibă un coeficient de calitate și siguranță la standarde înalte, sunt pline de chimicale care afectează sănătatea oamenilor. În ultima vreme se vorbește despre pericolul pe care îl reprezintă citricele aduse din afara țării, dar au mai fost semnalate astfel de cazuri și la alte produse care se găsesc în supermarketuri. România va introduce, până la sfârşitul anului, de la Uniunea Europeană pentru agricultură sume în valoare de 3,2 miliarde de euro. Doar prin astfel de inițiative vom reuși să ajutăm producătorii români, care au sărăcit în fața avalanșei de produse aduse din afara țării. Deși avem un potential agricol extrem de ridicat, noi mâncăm ceea ce aruncă străinii, în loc să ne bucurăm de produsele autohtone, proaspete și mult mai puțin dăunătoare.
Cristian Huluban