În Roma Antică a fost folosită prima dată expresia „Pâine și circ” (Panem et circenses) care aparține, pare-se, scriitorului Juvenal. Acesta a lansat dictonul pentru a descrie cum reușeau împărații să abată atenția oamenilor simpli de la problemele societății, organizând spectacole și lupte de gladiatori. Expresia a ajuns celebră și este folosită de fiecare dată când politicenii încearcă să-și prostească alegătorii, oferinde-le, în locul unei vieți decente, spectacole menite să-i distreze, aceștia uitând, măcar pentru o perioadă, de sărăcie și lipsuri.
Comuna Chiajna, situată în continuarea cartierului bucureștean Militari, este un astfel de exemplu. O comună cu doar 14.000 de locuitori are echipă de fotbal în prima ligă din România. Și cum prezența în eșalonul de frunte al fotbalului românesc necesită și niște cheltuieli, primarul și Consiliul local au decis să aloce echipei nici mai mult, nici mai puțin decât 1.000.000 Euro din suma totală (2.800.000 Euro) destinată primelor trei luni din 2018. Așadar, peste o treime din banii comunei au ajuns la echipa Concordia Chiajna, pentru care s-a construit și un stadion de 5.200 de locuri, deși la meciuri rar se adună 1000 de spectatori.
Din păcate pentru locuitorii comunei, primarul și Consiliul local au doar ambiții legate de sport. Alte priorități sunt ignorate, sau considerate mai puțin importante. De pildă, pentru educația copiilor și tinerilor din Chiajna, s-au alocat doar 150.000 Euro, o sumă derizorie în comparație cu cea acordată echipei de fotbal. Dar, după cum știm, elevii nu au încă drept de vot, deci ei și problemele lor mai pot aștepta, nu-i așa? Echipa de fotbal este mult mai importantă, pentru că ea poate aduce, pe lângă notorietate, și alte beneficii celor de la Primărie. Ca să rezumăm, pentru sport s-au acordat 36% din chelturilelie comunei, iar pentru învățământ doar 5,3%, și aceste cifre se referă, repetăm, doar la primele trei luni ale anului!
Am dori să-i întrebăm pe cei care conduc comuna Chiajna, s-a rezolvat problema infrastructurii, drumurile sunt toate asfaltate, există școli unde copiii pot învăța în condiții civilizate? Are Chiajna unități medicale unde bolnavii sunt tratați decent, s-a construit vreun parc unde oamenii să se recreeze, s-au atras fonduri europene pentru modernizarea comunei? Primarul din Chiajna, domnul Mircea Minea, cunoscut și pentru problemele cu legea din trecut, acuzat de tot felul de inginerii cu terenuri, a decis că sportul este mai important decât educația. Ca să vă dați seama cam cum vede primarul Mircea Minea realitățile comunei Chiajna, să amintim că în campania electorală a promis că va prelungi traseul metroului bucureștean până la mica localitate ilfoveană. Asta era probabil prima urgență a comunei Chiajna, restul fuseseră toate rezolvate.
Tot ce contează pentru aleșii noștri sunt banii și afacerile pe care le pot face odată ajunși în fotoliile de primari. Nu există nicio preocupare, cât de mică, pentru a le asigura oamenilor condiții de viață măcar decente. Într-o comună de 14.000 de locuitori s-a construit un stadion de 5.200 de locuri, iar echipa locală, una fără performanțe sau suporteri, cheltuie milioane de euro anual, în timp ce învățământul este, conform statisticilor, într-o situație dezastruoasă. Dar cine are nevoie de școli și copii educați, din moment ce există o echipă de fotbal?
CRISTIAN HULUBAN