Dintre afecțiunile sânului, cancerul de sân este patologia cu cel mai mare impact asupra calității vieții și asupra sistemului sanitar. Cancerul de sân reprezintă a doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, însă depistarea sa într-un stadiu incipient poate crește rata de supraviețuire și eficacitatea tratamentului. Citește în continuare și află care sunt metodele prin care pot fi diagnosticate afecțiunile sânului.
Examenul fizic
Fie că vorbim despre un control de rutină sau te-ai îndreptat către medic ca urmare a unor îngrijorări legate de sănătatea sânului, consultul medical va include o examinarea fizică, cunoscută și sub numele de examen obiectiv sau examen clinic. În cadrul acesteia, medicul va analiza aspectul pielii și al mamelonului căutând modificări de culoare sau de textură, iar ulterior va palpa atât zona sânului, cât și axila pentru a identifica eventuale modificări ale structurii sânului (de exemplu noduli).
Ecografia de sân
Ecografia este o investigație imagistică ce folosește ultrasunete pentru a crea imagini ale structurilor aflate în interiorul organismului. Procedura este nedureroasă, non-invazivă și nu folosește radiații ionizante, fiind lipsită de riscuri. Ecografia de sân este utilizată pentru diagnosticarea modificărilor identificate în cadrul examenului fizic sau pentru explorarea suplimentară a modificărilor apărute la mamografie sau RMN.
Sonoelastografia
Nodulii benigni prezintă caracteristici fizice diferite față de nodulii maligni, astfel că serviciile medicale de sonoelastografie la Donna Medical Center vin în completarea ecografiei de sân pentru a aduce informații suplimentare cu privire la natura nodulilor. Sonoelastografia folosește ultrasunete pentru a evalua elasticitatea țesuturilor oferind o caracterizare mai specifică a nodulilor identificați la ecografia de sân.
Mamografia
Spre deosebire de ecografie, mamografia folosește radiații ionizante (raze X), motiv pentru care nu este recomandată ca metodă de screening la vârste tinere. În plus, femeile tinere prezintă țesut mamar mai dens comparativ cu femeile trecute de 40 de ani ceea ce influențează negativ calitatea imaginilor obținute prin mamografie.
Mamografia poate identifica noduli ai sânului cu aproximativ 2 ani înainte ca aceștia să poată fi identificați prin palpare.
Rezonanța magnetică nucleară
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) folosește un câmp magnetic de intensitate mare pentru a crea imagini detaliate ale țeusuturilor. Această investigație imagistică nu folosește radiații ionizante și este lipsită de efectele nocive ale acestora, însă din cauza câmpului magnetic, nu poate fi folosită la pacientele care prezintă dispozitive metalice implantate (de exemplu proteză de șold/ genunchi, pacemaker, proteză valvulară). RMN-ul de sân este indicat pentru screeningul pacientelor tinere care prezintă risc crescut de a dezvolta cancer de sân, dar și pentru a obține o caracterizare detaliată a formațiunilor identificate la mamografie sau ecografie.
Biopsia
Biopsia presupune recoltarea unei părți de țesut pentru a fi analizată anatomopatologic și este indicată pentru a confirma natura benignă sau malignă a unui nodul. Procedura este minim invazivă și se apelează la ea atunci când investigațiile imagistice sugerează prezența unei leziuni canceroase sau în cazul în care imagistica nu este concludentă. În cazul leziunilor maligne, biopsia aduce informații suplimentare cu privire la tipul de cancer implicat, fiind necesară pentru ghidarea tratamentului.
În concluzie, afecțiunile sânului pot fi diagnosticate printr-o serie de investigații clinice și imagistice. Depistarea cât mai rapidă a afecțiunilor sânului poate avea un impact pozitiv asupra reușitei tratamentului. Programează-te acum la un consult ginecologic pentru a te asigura de starea de sănătate a sânilor tăi!
Surse informative:
“Breast Cancer Screening (PDQ®)–Patient Version.” National Cancer Institute, 4 Aug. 2021, www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-screening-pdq.
“Ultrasound – Breast.” Radiologyinfo.org, 15 June 2020, www.radiologyinfo.org/en/info/breastus.
Mesurolle, B., et al. “Breast Sonoelastography: Now and in the Future.” Diagnostic and Interventional Imaging, vol. 100, no. 10, 2019, pp. 567–577., doi:10.1016/j.diii.2019.03.009.