Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi o locuință, ai nevoie neapărat de un certificat energetic al locuinței. Acest certificat energetic stabilește clasa energetică în care se încadrează locuința ta și nota energetică. Dacă te întrebi de ce ai nevoie de un astfel de certificat energetic, răspunsul este unul simplu: el este dovada calității unei clădiri din punct de vedere al eficienței energetice și oferă o imagine de ansamblu asupra costurilor de întreținere pe care le presupune imobilul respectiv.
Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre certificatul energetic:
-
Orice act de vânzare-cumpărare sau de închiriere a unui imobil este nul în absența unui certificat energetic
Legea 159/2013 pentru modificarea și completarea legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor susține că proprietarul unei clădiri sau apartament este obligat să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș o copie a certificatului energetic pentru a lua la cunoștință despre performanța energetică a clădirii. Cu alte cuvinte, nu poți încheia un contract de vânzare-cumpărare sau de închiriere dacă nu ai un astfel de certificat energetic.
-
Există clădiri care nu au nevoie de acest certificat energetic
Clădirile și monumentele care cu o valoare istorică sau arhitecturală deosebită fac excepție de la regulă și nu au nevoie de certificatul energetic. Alte tipuri de clădiri care fac excepție de la regulă sunt: clădirile rezidențiale care sunt folosite maxim 4 luni pe an, lăcașurile de cult sau clădirile provizorii din zone industriale. Așa că, înainte de a vinde sau de a închiria un anumit spațiu, ar fi bine să consulți legea sau să iei legătura cu un specialist în acest domeniu care îți va spune dacă ai nevoie sau nu de un certificat energetic.
-
Doar un auditor energetic atestat poate elibera un certificat energetic
Există mai multe tipuri de auditori care pot elibera certificatele energetice: cei de gradul I pot elibera certificate energetice pentru toate tipurile de clădiri, în timp ce auditorii de gradul II pot face acest lucru doar pentru locuințe (case și apartamente). Mai mult decât atât, există și auditori specializați în construcții și instalații.
-
Există mai multe clase de eficiență energetică în care poate fi încadrat un imobil
Eficiența energetică a fiecărei locuințe sau spațiu este notată cu ajutorul unei litere de la A la G. Imobilele din clasa A sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Un lucru important de știut dacă vrei să aplici pentru programul Prima Casă este faptul că poți opta doar pentru o locuință din clasa de performanță energetică A, B sau C.
-
Ai nevoie de certificatul energetic și pentru stabilirea impozitului pe clădire
Dacă cumperi un imobil nou, legea prevede faptul că trebuie să depui o declarație fiscală la Direcția de Taxe și Impozite de pe raza localității în care se află clădirea pentru stabilirea impozitului pe clădire. Printre actele pe care trebuie să le depui la administrația financiară se numără și acest certificat energetic, așa că, ar fi bine să îl ai la îndemână!
Sunt mult mai multe lucruri interesante de aflat despre certificatul energetic, însă, informațiile de mai sus sunt suficiente pentru a te descurca în orice situație. Și nu uita, apelează la un specialist pentru a obține într-un timp cât mai scurt certificatul energetic pentru imobilul tău! Va stam la dispozitie si pentru alte servicii ca audit energetic sau orice doriti din domeniul energetic.