miercuri, 29 iunie 2022
ROL.ro
Digising
  • Actualitate
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
miercuri, 29 iunie 2022
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Timp liber » Ce tratamente fitosanitare sunt recomandate în cultura de pomi fructiferi

Ce tratamente fitosanitare sunt recomandate în cultura de pomi fructiferi

13/05/2022
in Timp liber

Tratamentele fitosanitare constau în administrarea de soluții pe bază de substanțe active concentrate, denumite sugestiv „produse de protecție a plantelor”. Rolul acestora este de a elimina și a ține la distanță dăunătorii și agenții patogeni, care pot provoca pagube importante în culturile agricole.

Aplicarea acestor tratamente este o regulă de aur în cazul livezilor, ținând cont de faptul că și pomii fructiferi  constituie o țintă predilectă a acestor dăunători și microorganisme care provoacă boli.

Citește și...

Cum alegi cele mai bune pensule pentru pictură

22/06/2022

4 moduri prin care poți stimula imaginația copilului

22/06/2022

În limbajul uzual li se mai spune și „stropiri”, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt și în ce constau aceste tratamente.

Administrarea de fungicide

Denumirea fungicidelor vine de la cei mai importanți agenți patogeni, responsabili pentru majoritatea bolilor pomilor fructiferi. Este vorba de ciupercile parazite, care fac parte din regnul Fungilor și pot fi combătute eficient cu substanțe din gama amintită mai sus.

Majoritatea produselor fungicide sunt eficiente împotriva mai multor categorii de ciuperci și bacterii, iar în funcție de modul de acțiune se împart în două categorii.

Una dintre categorii este reprezentată de fungicidele de contact, care se administrează prin stropire și acționează pe suprafața exterioară a părților vegetale.

Din cea de-a doua categorie fac parte fungicidele sistemice, care se aplică tot prin stropire pe suprafața plantelor, dar sunt absorbite în țesutul vegetal. Astfel, asigură protecție din interior, având și capacitatea de a stopa evoluția bolilor – spre deosebire de fungicidele de contact, care au doar rol de scut de protecție.

Fungicidele pot fi aplicate împreună cu alte soluții cu rol benefic în dezvoltarea plantelor. Spre exemplu, eficiența unui regulator de creștere pentru culturile diverselor tipuri de plante nu este cu nimic afectată de fungicid. Astfel, substanțele active ale ambelor produse pot combinate într-o singură soluție, pentru a nu se efectua mai multe stropiri.

Erbicidarea

Buruienile consumă cantități importante de apă și nutrienți din sol, lipsind astfel pomii fructiferi de resursele necesare. În plus, se dezvoltă și se înmulțesc într-un ritm rapid și pot năpădi în scurt timp o livadă întreagă.

E de preferat ca acest lucru să nu se întâmple, iar cea mai eficientă cale de a scăpa de buruieni sunt tratamentele cu erbicide.

Acestea se aplică preemergent – adică înainte de apariția buruienilor – cât și postemergent – după ce acestea au răsărit. Erbicidele preemergente se infiltrează în sol și opresc din germinare semințele de buruieni, reducând astfel numărul plantelor nedorite din livadă.

Nu toate semințele sunt afectate, așa că vor mai răsări câteva buruieni, însă acestea vor fi mai ușor de combătut. Pentru aceasta, trebuie stropite cu erbicid postemergent, care pătrunde în țesuturile foliare și inhibă procesul de fotosinteză.

Aplicarea insecticidelor

Livezile de pomi fructiferi sunt vizate și de o gamă variată de dăunători, dintre care insectele provoacă cele mai mari pagube. Există nenumărate specii de insecte dăunătoare, ce atacă toate părțile plantelor, de la debutul perioadei vegetative până la momentul recoltării.

Cea mai eficientă cale de a scăpa de dăunători și de a-i ține la distanță constă în aplicarea tratamentelor cu insecticide. Ca și fungicidele, aceste substanțe sunt sistemice și de contact, iar specialiștii recomandă utilizarea lor alternativ, pentru a împiedica insectele să dezvolte rezistență la un anumit produs.

În afară de insecte, din categoria dăunătorilor pomilor fructiferi mai fac parte moluștele, viermii de pământ, rozătoarele și anumite specii de păsări. Pentru fiecare categorie există alte produse fitosanitare care pot fi aplicate în livezi, cu eficiență garantată.

Deși îți asigură în bună măsură protecția livezii, tratamentele fitosanitare nu sunt suficiente pentru a obține o productivitate ridicată și fructe de cea mai bună calitate.  Fertilizarea și respectarea calendarului pentru celelalte lucrări specifice sunt alte două elemente esențiale pentru a ajunge la aceste rezultate.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Ce ar trebui să conțină trusa de scule a unui specialist în instalații?

Urmatorul Articol

5 greșeli de evitat atunci când începi o afacere

Articole Similare

Timp liber

Amenajarea grădinii cu buget redus: 5 soluții și idei

22/06/2022
Timp liber

Covor din lână în living și dormitor: 3 sfaturi practice

22/06/2022
Timp liber

7 beneficii ale consumului de ceaiuri bio pe care trebuie să le știi

22/06/2022
Timp liber

Deviația de sept: ce este și cum se tratează?

22/06/2022
Timp liber

De ce sa alegi o agentie SEO care pune accent pe serviciul de content marketing?

08/06/2022
Timp liber

Cât de simplu este să achiziționezi o mașină electrică?

03/06/2022
Urmatorul Articol

5 greșeli de evitat atunci când începi o afacere

Articole Populare

  • Tabel vârstă pensionare anticipată femei. Află când vei ieși la pensie

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Președintele Chinei, Xi Jinping, sare în ajutorul Rusiei lui Vladimir Putin

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Legătura dintre campionul David Popovici și Irina Rimes. Cei doi au fost văzuți la aceeași masă

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Cazul Caracal este aproape de final, la 3 ani de când Gheorghe Dincă le-a răpit pe Luiza Melencu și pe Alexandra Măceșanu

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Sistemele de rachete americane au fost livrate în Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării, atac la adresa rușilor

    0
    Share 0 Tweet 0

Cele mai noi știri

Nicolae Ciucă, explicații despre plafonarea prețului la carburanți: La o tonă de petrol național trebuie să importăm 3 tone și ceva

27/06/2022

Zelenski cere „maximum” de la liderii G7 pentru a pune capăt războiului cât mai repede

27/06/2022

Primarul din Argeș acuzat că cerea favoruri intime la interviul de angajare a fost reținut

27/06/2022

Prințul Paul al României a fost prins la Paris

27/06/2022

Controlorii STB nu mai poartă vestele inscripționate de culoare albastră. Cum îi putem recunoaște pentru a evita o amendă nedorită

27/06/2022

Președintele Chinei, Xi Jinping, sare în ajutorul Rusiei lui Vladimir Putin

23/06/2022
ROL.ro

© 1998 - 2022 ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • fastupload.ro
  • femina.ro
  • travel.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber

© 1998 - 2022 ROL.ro

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici