Ce se întâmplă cu noile majorări de pensii și salarii pentru profesori. Comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, miercuri, raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an. Pensiile ar urma să fie majorate cu 40% în acest an, în scenariul parlamentarilor.
Premierul Ludovic Orban afirmat, sâmbătă, că Guvernul va purta negocieri în Parlament, astfel încât amendamentele la rectificarea bugetară care prevăd majorarea cu 40% a pensiilor şi creşterea salariilor profesorilor să fie retrimise la Comisie. Premierul a afirmat că aceste amendamente ar declanşa „falimentul României”.
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, sâmbătă seară, la Botoşani, dacă va sesiza CCR în legătură cu rectificarea bugetară.
„Întâi ne vom bate în Parlament. Ne vom bate în Parlament. PSD a profitat de faptul că în Comisia de buget – finanţe deţine majoritate simplă. Readuc aminte că nicio altă formaţiune politică nu a participat la şedinţa Comisiei reunite de buget – finanţe la care s-a produs monstruozitatea provocată de PSD”, a spus Orban, potrivit Adevarul.
Negocieri în Parlament pe creșterile de pensii
Premierul a anunţat că vor exista negocieri cu celelalte partide, asrfel încât PSD să fie în minoritate şi să poată retrimite proiectul la comisia de buget-finanţe.
„În plen vom negocia cu toate formaţiunile politice pentru a le cere sprijinul, astfel încât să refacem raportul, să retrimitem în comisei acest raport al Comisiei de buget – finanţe care declanşează falimentul României. Sunt convins că, aşa cum au fost alături – nu de noi, de Partidul Naţional Liberal, alături de ceea ce înseamnă raţionalitate, ceea ce înseamnă corectitudine, la fel o să ne putem bizui în plen pe o atitudine raţională”, a mai declarat Orban.
Punctul de pensie era planificat să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei.