Prețurile plafonate la energia electrică și la gaze expiră la data de 31 aprilie, iar specialiștii în energie se tem că furnizorii de energie vor profita de reglementările stângace ale Guvernului și de anemia ANRE ca să majoreze în mod artificial tarifele. Unii clienți casnici s-au trezit deja cu notificări privind prețuri mult mai mari de la 1 aprilie.
Plafonarea prețului la gazele naturale, prin fixarea unui prag superior instituit prin OUG, a declanșat un efect neașteptat în piață, spun experții în domeniul energiei, iar efectele au fost contrare așteptărilor. Practic, a fost semnalul ca toate preţurile din piaţă să crească, iar creșterile vor fi și mai mari după 31 martie.
Același lucru se produce și în cazul energiei electrice. În cazul unui consum de 100 kwh, o factură la electricitate va avea un preț mediu de 138 lei după 1 aprilie, când expiră actualele măsuri de protecție. La începutul anului trecut, factura medie pentru acest consum nu depășea 60 de lei.
Prețuri duble la energie din luna aprilie
Facturile la energie se vor dubla din luna aprilie, estimează specialiștii în domeniu, odată ce vor expira măsurile de sprijin acordate de Guvern.
„Conform studiilor pe care le-am făcut, după 1 aprilie, este posibil să ne confruntăm cu o creștere a prețului la gaze naturale, față de prețul anului trecut, cu circa 100-120%, iar, la energie electrică, cu circa 50- 70%”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte Asociația „Energia Inteligentă”.
Conform BizBrasov.ro, un client din Braşov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adică de cinci ori mai mare faţă de acum un an.
Calcul simplu: cât vor fi facturile la curent după 1 aprilie
Informațiile pe surse despre planurile Guvernului vorbesc de o reducere a TVA la energie electrică, începând cu 1 aprilie, precum și de eliminarea plății certificatelor verzi din facturi.
PNL și PSD ar fi căzut de acord ca TVA la energie electrică să scadă de la 19% la 5% pentru energia electrică, potrivit unor surse politice. Cele două partide din coaliția de guvernare ar fi de acord și ca certificatele verzi să nu mai fie plătite de clientul casnic.
– Prin mecanismul actual de plafonare și compensare, la un consum de 100 kWh, prețul final este de 0,68 lei/kWh, deci o factură de 100 kWh este de 68 de lei.
– După aplicarea noilor măsuri, deci de la 1 aprilie, o factură similară va costa 114 lei, deci aproape dublu.
Prețul gazelor, în scădere după retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina
Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au înregistrat miercuri un declin de 9,1%, cel mai scăzut nivel din 10 noiembrie, informează presa internațională.
Cotaţiile de la Amsterdam ale gazelor naturale au scăzut miercuri dimineaţa cu 8,4%, la 64,99 de euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 12% marţi.
Europa este acum „în siguranță” cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă, în ciuda îngrijorărilor legate de livrările din Rusia, a spus miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ce a generat criza energetică din Europa
Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.
Preţurile de referinţă au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.
Plafonarea, apă de ploaie pentru consumatorii casnici
Experții spun că, pentru mulţi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de faţă (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea preţului), dar va aduce un preţ mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.
Fixarea unui prag superior al tarifelor la gaze a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească, consideră specialiștii din domeniu.
“În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh”, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă.
Cum se explică această distorsiune din piață? Prin plafonarea la tarife peste cele din piață.
“În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”, se arată în analiza citată.
Preţul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021 era de circa 220 lei/MWh. Plafonarea preţului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh şi de 310 lei/MWh de la 1 februarie a fost o măsură cel puțin discutabilă.
Facturile mari duc la concedieri pe bandă rulantă
Unul din trei IMM-uri disponibilizează în această perioadă și unul din 10 se închide, arată un studiu citat de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMM).
Întrebat câte IMM s-au închis de când a izbucnit criza energetică. Jianu a spus: „Unul din trei indisponibilizează oameni și unul din zece se închide în acest moment. Hai să ne uităm care sunt consecințele. În primul rând ei nu se mai dezvoltă, întreprinzătorii nu se mai dezvoltă, nu se mai gândesc la diversificarea afacerilor. În al doilea rând, disponibilizează oameni”, a spus Florin Jianu.
Președintele CNIPMM a mai spus că nu există, în acest moment, un număr de persoane disponibilizate, fiindcă abia acum încep să vină facturile mari. „Au venit doar o tură în decembrie”, afirmă Jianu.
Potrivit acestuia, unele facturi sunt acum și de 8 ori mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Ce soluții are Guvernul pentru facturile românilor
În timp ce oamenii, sunt pur si simplu disperati, guvernul încă strânge propuneri pentru a găsi o soluţie. Liderii coaliţiei s-au reunit într-o şedinţă marți, fără să ajungă însă la un consens.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune că Guvernul lucrează la „un mix de măsuri” pentru a contracara preţurile mari la energie. Deciziile vor fi luate săptămâna viitoare.
„Eu cred că vor fi luate deciziile săptămâna viitoare. Suntem încă în discuţie la nivel de guvern. Este un mix de soluţii, trebuie să afecteze cauzele, să încetăm odată cu preţurile acestea explozive la energie, care până la urmă au dus şi la încetinirea economiei şi la pierderea de putere de cumpărare, dar şi să ne adresăm efectelor pentru că iată şi populaţia şi economia a plătit facturi foarte mari”, a spus Adrian Câciu, marţi seara, la Antena 3.
„Am pus şi eu şi domnul ministru Chesnoiu, pe masă, o serie de soluţii, îl aşteptăm şi pe ministrul Energiei să vină cu un set de măsuri”, a mai declarat ministrul Finanțelor Publice.