În comuna Ceru Băcăinţi din judeţul Alba nu există cimitir, iar moartea este o simplă mutare a persoanei decedate din casă, în grădină. Localnicii se bucură că pot ajunge mai uşor la locurile de odihnă veşnică ale rudelor, iar bătrânii sunt împăcaţi cu gândul că rămân aproape de cei dragi, scrie MEDIAFAX.
Ceru Băcăinţi este comuna cu cei mai puţini locuitori din judeţul Alba, 350. La fel ca în majoritatea zonelor rurale, decesele depăşesc naşterile: în doi ani au murit 11 persoane şi s-a născut doar un copil. Comuna se extinde pe aproape 5.000 de hectare, iar pe săteni îi vezi rar împreună: la necazuri sau bucurii, la o înmormântare sau la o nuntă, de Paşti sau de Crăciun.
Primarul Ioan Trif, care are 66 de ani, s-a născut în Ceru Băcăinţi şi nu ţine minte să fi existat în comună vreodată cimitir. Doar dascălii, preoţii şi neamurile acestora au un loc comun de odihnă veşnică, fiind înmormântat în curtea bisericii.
”De când mă ştiu eu, în comună niciodată nu a existat cimitir. Oamenii îşi îngroapă rudele la locul cel mai frumos din grădina casei. Dacă până a fost viu spune <<aici să mă îngropaţi>>, i se îndeplineşte dorinţa. Oamenii nu au cum să fie deranjaţi că nu e amenajat cimitir, iar în grădină e mult mai simplu, îl duci în două minute. Acesta e obiceiul şi nu-mi dau seama ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să-i obligăm să-şi înmormânteze rudele în altă parte”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Ceru Băcăinţi, Ioan Trif.