Ce înseamnă leasingul financiar pentru autoturisme?

Ce înseamnă leasingul financiar pentru autoturisme?

Ai nevoie de o mașină sau de o nouă flotă auto pentru afacerea ta? Păstrează-ți capitalul și pentru alte investiții!

În ultimii ani, companiile din România au ales diferite metode de finanțare, pentru a achiziționa autoturismele în rate. Prin alegerea unei finanțări prin leasing auto, poți cumpăra atât mașini noi, cât și second hand, la costuri rezonabile și în condiții favorabile, în funcție de specificul afacerii tale.

Ce este leasingul financiar?

Leasingul financiar este un pachet integrat de finanțare, asigurare și servicii post vânzare, dedicat achiziționării de bunuri destinate pentru o folosință îndelungată. Garanția este reprezentată de activele finanțate. Acest lucru este un real avantaj pentru firmele care se află în curs de dezvoltare, deoarece nu vor mai fi nevoite să garanteze finanțarea cu alte bunuri.

Multe firme care oferă servicii de leasing auto le oferă clienților flexibilitate contractuală. Mai exact, contractul poate fi încheiat chiar și înainte de termen (dar nu mai devreme de 12 luni) sau poate fi prelungită perioada stabilită inițial. Chiar și după semnarea contractului, mai poți face o serie de modificări, care trebuie insă să fie condiționate de îndeplinirea unor criterii, precum scurtarea sau prelungirea perioadei de leasing, rambursări anticipate sau cesionări de contracte de finanțare.

Cu ajutorul unui leasing financiar, autoturismele necesare se achiziționează prin intermediul unui împrumut, iar suma poate fi rambursată în rate lunare, semestriale sau sezoniere, în funcție de specificul companiei tale.

Ratele sunt compuse din dobândă, cota-parte din valoarea mașinii și alte comisioane. Majoritatea firmelor care oferă astfel de servicii financiare le pun la dispoziție clienților calculatoare de leasing online, cu ajutorul cărora se pot obține estimări ale costurilor.

Cum funcționează un leasing auto?

La solicitarea unui leasing auto, compania care oferă astfel de servicii cumpără autoturismele solicitate de client, care va achita ulterior ratele prestabilite în contract. Finanțarea prin leasing auto presupune o birocrație redusă și o procedură rapidă, fapt care reduce semnificativ timpul pentru încheierea contractului. Astfel, vei putea intra în posesia autoturismelor de care ai nevoie într-un timp foarte scurt.

Pe toată perioada contractuală, poți utiliza mașinile solicitate, însă proprietarul lor va rămâne compania de leasing. La finalul perioadei contractuale și după achitarea valorii reziduale, vei deveni proprietarul bunurilor solicitate.

Toate autoturismele contractate vor fi asigurate atât CASCO, cât și RCA, de către firma de leasing. Aceasta are, în general, o listă de asiguratori agreați cu care colaborează, iar costurile sunt suportate de către compania care solicită bunurile. Contractarea unui leasing auto implică plata unui avans din valoarea mașinii solicitate.

Este important de precizat faptul că atât riscurile, cât și beneficiile aferente dreptului de proprietate îi revin companiei solicitante, încă din momentul semnării contractului. Beneficiile unui leasing auto sunt atât fiscale, cât și în ceea ce privește administrarea resurselor financiare. Astfel, compania ta va beneficia de deductibilitate pentru plățile de leasing. În aceste plăți sunt incluse și asigurările, diferențele de curs valutar și TVA . Mai mult, vei avea posibilitatea de a alege valoarea avansului, durata perioadei contractuale, dar și periodicitatea ratelor.

În concluzie, IMM-urile, persoanele juridice sau PFA-urile se orientează către finanțări prin leasing auto, atunci când apare necesitatea achiziționării unor noi mașini. Contractul este avantajos pentru firme, deoarece autoturismele se achită în rate, iar în tot acest timp sunt utilizate în scopul generării de profit. Forma de finanțare permite un management eficient al lichidităților companiei tale, iar bunurile solicitate reprezintă garanția.