Filip din Arad a primit, pe 21 noiembrie, o factură uriașă la gaz, de peste 2.000 de lei. Culmea e că plata trebuie făcută până pe 2 decembrie, adică în mai puțin de două săptămâni de la emiterea facturii. Bărbatul este revoltat și se întreabă cum se poate trimite o factură în avans, fără a exista un anumit consum.
Filip Pacurar a scris pe un grup de Facebook, care se adresează clienților Hidroelectrica. El spune că nu știe cui să i se adreseze, pentru a rezolva problema referitoare la factura uriașă pe care au primit-o părinții lui și care trebuie plătită până pe 2 decembrie.
„Este vorba de o factură de gaz de la Eon. A mai primit cineva așa ceva? Părinții mei stau într-o casă ce aparține de o persoană juridică. La o locație au primit 21.000 de lei de plată în avans și la casă 2.069 de lei. Cum se poate factura ceva în avans, fără număr de kwh? ANRE răspunde și persoanelor juridice? Ce e de făcut, e și somație sa plătească într-o săptămână sau taie gazul. Factura primită în 21 noiembrie cu termen 2 decembrie”, a scris Filip pe grupul de Facebook Client Hidroelectrica.
„Unii furnizori prevăd constituirea unor garanții”
„Unii furnizori prevăd în contract constituirea unor „garanții” exprimate în bani. Aceste garanții pot fi cerute tuturor clienților, sau doar în anumite cazuri în funcție de profilul de consumator. Dacă se întârzie plata facturii se execută garanția și se cere reconstituirea ei sub sancțiunea desființării contractului”, i-a răspuns un utilizator al platformei.
Daune de 1.500 lei/MWh pentru furnizorul de energie
Un alt utilizatori al grupului de Facebook, Bogdan, spune că are o problemă asemănătoare, cu un alt furnizor care i-a cerut să plătească în avans.
„Am și eu o problemă similară la CEZ. Mi-au cerut avans (garanție) pentru un punct non-casnic, dar pe lângă asta mai scrie în contract că „În cazul în care se constată o depășire cu +/-15% a consumului realizat, față de cantitatea contractată în luna respectivă, conform convenției de consum agreate de părți, furnizorul are dreptul să solicite Clientului plata unor daune interese în cuantum de 1500 lei/MWh, aplicate consumului de energie electrică care depășește cantitatea contractată în luna respectivă. Nu înțeleg această clauză, dar sună foarte abuzivă. Știe cineva ceva de asta?”, se întreabă Bogdan.