Noul coronavirus suferă din ce în ce mai multe mutații, iar specialiștii sunt îngrijorați în ceea ce privește eficiența vaccinurilor care nu pot face față noilor mutații ale virusului. Află în ce țară face ravagii tulpina Gamma care a fost recent descoperită.
Cea mai nouă tulpină a coronavirusului descoperită de către oamenii de știință este tulpina Gamma. ovezile actuale sugerează că varianta Gamma poate rezista efectelor tratamentelor cu anticorpi. Prin urmare, resistența la anticorpi, prezintă o problemă cheie în această variantă, spun oficialii din sănătate.
Prima oară, tulpina Gamma, cunoscută şi sub numele de P.1, a apărut în unele zone din Statele Unite ale Americii, însă face ravagii în Brazilia. Din cauza aceasta a fost supranumită şi “tulpina braziliană”.
Până la această dată au fost identificate cinci mutaţii ale coronavirusului: Alpha, Beta, Gamma, Delta şi Lambda.
Tulpinele Gamma şi Lambda par a fi cele mai periculoase, avertizează specialiştii.
“Dacă nu ești vaccinat deloc sau dacă ești imunizat doar cu o singură doză de ser, ești mult mai vulnerabil”, a declarat Peter Hotez, decan la Colegiul de Medicină Baylor, pentru CNN.
Peter Hotez a mai precizat şi faptul că o dată ce virusul suferă mutaţii, tulpinile nou apărute sunt greu de recunoscut de anticorpi.
Tulpina Gamma are o rezistenţă mai puternică la anticorpi decât varianta Alpha şi este comparabilă din acest punct de vedere cu tulpina Delta. Specialiştii recomandă vaccinarea pentru că doar aşa poate creşte protecţia împotriva tulpinii Gamma.
De asemenea, medicii avertizează că simpla trecere prin boală nu oferă garanţia că anticorpii pot lupta cu tulpina Gamma, așa că vaccinarea rămâne singura soluție de a ne proteja de această tulpină.
“Cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna, ar trebui să poată face față acestei variante destul de bine, deoarece sunt foarte eficiente.
Johnson&Johnson ar putea avea unele probleme, însă tot ar fi un ser benefic”, a declarat John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină din New York.
Cu toate acestea, răspândirea variantelor creează un context în care imunizarea poate să nu dureze pentru totdeauna.Cel mai indicat ar fi ca toți oamenii să se vaccineze complet, mai ales că o singură doză nu poate face față virusului SARS-CoV-2, a mai transmis expertul în imunologie.
În prezent, OMS recunoaște ca ”variante îngrijorătoare” următoarele:
Varianta Alpha (B.1.1.7- varianta britanică)
Varianta Beta (B.1.351- varianta sud-africană)
Varianta Gamma (P.1- varianta braziliană)
Varianta Delta (B.1.617.2 – varianta indiană)