Bolile cardiace afectează inima și circulația sângelui. Ele pot apărea ca o consecință a altor afecțiuni, precum diabetul, sau a unor factori de risc, de exemplu, fumatul, dietele bogate în grăsimi nesănătoase, obezitatea.
Când trebuie să te prezinți la un control cardiologic?
De regulă, un control cardiologic este necesar atunci când pacientul începe să sesizeze apariția unor simptome ce pot semnala afecțiuni cardiovasculare, precum durere în zona toracică, scurtarea respirației, amețeală sau durere în jurul gâtului, disconfort toracic. Este benefic să faci controlul și ca parte a unor investigații de rutină, chiar dacă nu prezinți simptome.
Medicul cardiolog stabilește un diagnostic în baza examinării fizice a pacientului și, după caz, și a unor investigații specifice, cum sunt teste de sânge sau de efort, ori electrocardiograma (EKG).
Ce boli cardiace pot fi tratate în Enayati Medical City?
În Enayati Medical City se oferă consultanță medicală de specialitate pentru aritmii cardiace, hipertensiune arterială, valvulopatii, boli cardiace ischemice, arteriopatie.
Aritmia cardiacă
Această afecțiune se manifestă prin prezența unui ritm cardiac anormal, precum bătăi neregulate ale inimii, tahicardie (bătăi prea rapide ale inimii) sau bradicardie (un ritm prea). În general, sunt inofensive, însă uneori pot apărea pe fondul unei alte afecțiuni sau pot duce la apariția altor simptome și complicații.
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială (HTA) este o boală a sistemului cardiovascular, care determină o presiune arterială prea mare în artere. Cauza comună a acesteia este stilul de viață nesănătos, ce poate implica obezitatea, alimentația nesănătoasă sau lipsa exercițiilor fizice practicate regulat. Alte cauze pot include un consum excesiv de sare, fumatul, diabetul și administrarea unor medicamente.
Valvulopatii
Acestea constituie afecțiuni la nivelul valvelor cardiace, iar printre simptomele ce le pot indica se află oboseala, palpitațiile, lipsa de aer, tusea, amețeala, dureri în zona toracică, tumefierea picioarelor. Valvulopatiile pot fi congenitale ori dobândite.
Bolile cardiace ischemice
Acestea sunt cauzate de scăderea fluxului sangvin la nivelul inimii. Printre ele se află boala coronariană, boala ischemică cronică și infarctul miocardic acut (IMA). Există mai mulți factori de risc pentru bolile cardiace ischemice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea și un stil de viață sedentar.
Arteriopatie
Arteriopatia reprezintă o afecțiune arterială periferică ce afectează venele de sânge care se află la nivelul membrelor superioare sau inferioare. Printre simptomele specifice acesteia se află dureri pe o perioadă îndelungată sau apariția unor crampe în mușchii membrelor inferioare, cu precădere atunci când persoana face exerciții fizice. Pacienții care au primit acest diagnostic pot dezvolta și ischemia acută.
Tratament
Medicul cardiolog alcătuiește o schemă de tratament în funcție de boala cardiacă, de gradul de severitate al acesteia și alte particularități ale pacientului. În cazurile grave, pot fi necesare operații minim invazive sau intervenții chirurgicale pe cord deschis, ori de implementare a unor dispozitive medicale, precum by-pass aorto-coronarian.
De asemena, specialistul poate recomanda și urmarea unei diete sănătoase, exerciții fizice regulate pentru care stabilește frecvența și gradul de dificultate, renunțarea la fumat și la consumul de alcool.
Concluzii
Simptomele bolilor cardiace pot fi diferite în funcție de boală și gravitatea acesteia, dar cele mai comune sunt disconfort sau dureri în zona toracică, amețeală, scurtarea respirației, dureri în zona gâtului. Pot fi prezente și alte simptome, cum ar fi bătăile ale inimii rapide sau neregulate.
Pentru a diagnostica în mod corect o boală cardiacă și a alcătui o schemă de tratament adecvată caracteristicilor pacientului, medicii pot recomanda unele investigații și teste care să detecteze simptomele bolii cardiace.
Acest articol are scop pur informativ și nu reprezintă un reper pentru autodiagnosticare. Doar un medic cardiolog poate stabili corect diagnosticul. În cazul în care prezinți simptome ce pot fi asociate cu afecțiuni cardiovasculare, mergi la o consultație medicală.
Sursă de informare:
1. Cleveland Clinic. “Cardiovascular Disease: Symptoms, Types, Causes, Management & Prevention.” Cleveland Clinic, 10 May 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21493-cardiovascular-disease. Accessed 8 Mar. 2023.