Crăciunul se apropie, iar românii au început deja să cumpere carne de porc pentru masa de sărbători.
Mulți dintre ei preferă să cumpere carnea „în viu”, fiind atrași de prețul mai mic (15 lei/kg în medie), sub prețul cărnii din magazine sau măcelării. Cu toate acestea, cumpărarea porcului „în viu” poate conține capcane pentru că, odată tăiat, porcul pierde din greutate.
„Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu. Știu că o să fie și oase și grăsime, dar la magazin prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg. Așa că îmi convine”, a declarat un bărbat pentru Adevărul.
Cât se pierde după ce porcul este tăiat
Imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%, mai arată sursa citată. Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.
Mai este important să rețineți că în cazul în care nu achiziționați carnea de porc din magazine, atunci este obligatoriu să duceți o mostră de carne la ANSVSA, pentru ca aceasta să fie analizată în laborator. Astfel, vă asigurați că ați cumpărat o carne care este sigură pentru consum.
Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.
Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:
• Pistolul cu glonte captiv
• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței
Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.
• Electronarcoza
• Expunerea la dioxid de carbon