Probabil cu toții ne-am pus măcar o dată întrebarea „Să închiriez casa în care voi locui sau să o cumpăr?”. Și da, este o incertitudine foarte naturală, dar importantă. În funcție de momentul vieții în care ai această îndoială, poți lua cea mai bună decizie pentru tine și, eventual, familia ta. Ne-am gândit să îți venim în ajutor cu câteva criterii prin care poți lua hotărârea potrivită, pentru ca data viitoare când deschizi un site de imobiliare, în vederea căutării celei mai bune oferte, să știi pe care din cele două categorii să începi „vânătoarea” de locuințe. Dacă vrei să afli care sunt semnele care îți arată că ar fi mai bine să amâni achiziționarea unei case sau a unui apartament, citește mai jos care ar fi criteriile pe care ți le sugerăm să le ai.
Ai un job care presupune multe deplasări
Dacă te-ai angajat într-o companie care impune delegații frecvente sau te ocupi cu o afacere care presupune călătorii dese, probabil nu ar fi neapărat o idee bună să cumperi un apartament. Motivul ar fi unul lesne de înțeles, și anume acela că nu te vei putea bucura pe deplin de locuința care îți poartă numele și nici nu vei avea timp să o administrezi cum se cuvine. Dacă tot ai oportunitatea de a vizita diverse locuri, bucură-te de această perioadă a vieții și lasă cumpărarea unei case pentru mai târziu.
Ești abia la început
Dacă nu a trecut mult timp de la momentul în care ai semnat contractul de muncă sau pe cel de colaborare, e posibil ca stabilitatea jobului să nu fie una foarte bună. Chiar dacă ai un salariu care ți-ar permite deschiderea unui credit ipotecar sau al unuia de Prima Casă, așteaptă măcar un an și observă tot ce se întâmplă în jurul tău. Dacă ești convins de faptul că vei mai petrece mult timp făcând activitatea de acum, dacă te înțelegi bine cu șefii și colegii și remunerația te satisface în toată această perioadă, poți face un pas important, care te va duce la casa visurilor tale.
Veniturile tale sunt incerte
Dacă suma pe care o primești la final de lună oscilează, pentru că depinde de proiectele pe care le duci la bun sfârșit, o rată la bancă pentru un credit s-ar putea să nu fie cea mai bună idee pentru perioada din viața ta pe care o tranzitezi. Ai răbdare până lucrurile se așază și salariul tău devine stabil și suficient de mare cât să îți acopere toate nevoile personale și să-ți rămână bani și pentru bancă, când tragi linie.
Nu ești gata de angajamente
Vârsta maturității nu vine la pachet doar cu dorința de a avea propria casă, ci, de multe ori, și de a-ți forma o familie. Dacă nu ți-ai găsit jumătatea cu care să te fi căsătorit deja sau cu care ai planuri în viitorul apropiat, ai putea să te gândești la întârzierea deciziei de achiziție a unei locuințe. O sursă financiară suplimentară, cum ar putea fi salariul jumătății tale, ar putea echilibra balanța în familie, în schimb câștigul tău s-ar putea să nu fie suficient pentru a reuși să plătești toate îndatoririle, la final de lună.
Ia decizia finală după ce ai pus pe hârtie toate informațiile necesare care vor stabili dacă ești sau nu pregătit pentru pasul cel mare, acela de a cumpăra o locuință care să-ți poarte numele, timp în care poți locui cu chirie.