Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa care nu dispune de un tratament care sa duca la vindecare completa. In schimb exista optiuni de tratament stabilite de medicul specialist in vederea diminuarii simptomelor si cu scopul de a imbunatati pe cat posibil viata pacientilor afectati de aceste probleme de sanatate.
In continuare sunt amintite principalele aspecte privind tratamentul in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu boala Alzheimer. Este important de punctat faptul ca tratamentul este stabilit in functie de stadiul bolii, simptomele pe care pacientul le manifesta si de istoricul medical avut de catre pacient.
Tratamentul medicamentos
Prima varianta in tratamentul bolii Alzheimer este cea a tratamentului medicamentos. La ora actuala acest tratament inseamna folosirea unei medicatii cu scopul de a diminua problemele de memorie si de a incetini declinul cognitiv. Printre cele mai des folosite medicamente in cazul bolii Alzheimer regasim urmatoarele:
- Inhibitorii de colinesteraza, acestia avand rolul de a stimula comunicarea la nivelul neuronilor si de a ajuta la pastrarea limitelor normale ale unor substante chimice de la nivelul creierului. In cazul pacientilor aceste substante chimice sunt in general scazute. Acest tip de medicamente pot reduce agitatia si depresia, stari specifice pentru afectiunea Alzheimer. Trebuie punctat ca folosirea acestor medicamente poate duce la efecte secundare precum diareea, greata, lipsa apetitulului, problemele cu somnul sau aritmiile cardiace.
- Memantina este un medicament care are rolul de a incetini avansarea bolii si calmarea simptomelor moderate si severe. Exista si in cazul acestor medicamente riscul de efecte secundare precum confuzia sau starile de ameteala.
Amenajarea unui spatiu prietenos
Un alt tratament sau o alta abordare implica amenajarea unui spatiu adaptat pentru simptomele bolii. Stabilirea unei rutine cat mai simple, cu sarcini cat mai putine pentru activitatile zilnice reprezinta un aspect forte important. Din acest punct de vedere se recomanda amenajarea spatiului pornind de la urmatoarele aspecte:
- Depozitarea cheilor, a portofelului, telefonului mobil si a altor astfel de bunuri in acelasi loc, astfel incat pacientul sa nu le piarda.
- Pastrarea medicamentelor intr-un singur loc si asigurarea faptului ca pacientul urmeaza zilnic tratamentul prescris.
- Asigura-te de faptul ca pacientul cu Alzheimer dispune de un telefon mobil cu localizarea activata pentru a fi usoara gasirea lui in eventualitatea in care sa pierde.
- Se recomanda eliminarea mobilierului in exces si pastrarea ordinii in spatiul de locuit
- Cauta sa organizezi vizita la medic in acelasi interval orar si in aceeasi zi a saptamanii
- Este indicata pastrarea de amintiri si fotografii in casa
Modificarea stilului de viata
Pentru a pastra sanatatea cognitiva se recomanda mentinerea unui stil de viata sanatos si echilibrat. In aceasta directie medicul specialist poate recomanda pacientului diagnosticat cu boala Alzheimer sa isi adapteze stilul de viata pentru a avea unul echilibrat si sanatos.
Vorbim aici despre efectuarea zilnica a activitatilor fizice (plimbari, inot, dans, gradinarit etc.). Mentinerea unui program de masa este o alta recomandare pentru pacientii cu Alzheimer, dar si adaptarea mesei la o dieta fara prea multe grasimi. Nu in ultimul rand se incurajeaza activitatile sociale, fie alaturi de familie, fie alaturi de prieteni.