Vinul roșu se bea de mii de ani în Asia și Europa. De-a lungul timpului, oamenii nu l-au considerat doar o băutură recreativă, ci și medicament sau ingredient pentru anumite leacuri. În medicina populară a multor țări există preparate din plante și vin. Dincolo de utilitatea sau inutilitatea lor, calitățile vinului rămân neschimbate. Oamenii de știință au demonstrat că, dacă bei vin roșu cu moderație, ajuți anumite funcții ale organismului. Compușii chimici din componența strugurilor și a vinului ajută corpul, lucru dovedit și de longevitatea anumitor populații din Franța, Italia sau Georgia, care beau vin roșu cu regularitate. Dar care sunt beneficiile licorii lui Bachus? Află din rândurile care urmează.
Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Când desfaci o sticlă din gama de vinuri roșii de la Winedeals.ro sau alt vin roșu de calitate, nu te gândești că îți reglezi și glicemia. Vinul roșu, deși poate conține la rândul său zahăr, conține compuși care acționează asupra metabolismului glucozei. Deși nu înlocuiește medicația pentru diabet, poate preveni instalarea acestuia, dacă îl bei în cantități limitate. În schimb, dacă bei mult, alcoolul în exces dezechilibrează metabolismul și favorizează instalarea diabetului.
Ajută memoria și funcțiile cognitive
Vinul roșu conține polifenoli, antioxidanți care ajută corpul să lupte cu bolile, dar și cu efectele oboselii. Resveratrolul, un polifenol care se găsește în struguri și vin, combate efectele lipsei de somn, crește capacitatea de memorare și îmbunătățește funcțiile cognitive. De asemenea, scade riscul de demență, afecțiune care afectează memoria odată cu înaintarea în vârstă.
Scade riscul de cancer
Antioxidanții din vin și din coaja strugurelui scad capacitatea de proliferare a celulelor cancerigene, în special a celor asociate cu cancerul de sân și esofagian. În plus, elimină radicalii liberi, care au un impact negativ asupra celulelor și organelor.
Ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular
Bolile de inimă reprezintă o problemă de sănătate publică, pentru că numărul celor care dezvoltă afecțiuni cardiace și care mor din cauza lor este uriaș. Consumul de alimente și băuturi bogate în polifenoli este asociat cu un risc mai mic de infarct și afecțiuni cardiovasculare. Vinul roșu are capacitatea de a proteja învelișul vaselor de sânge de depuneri, menținându-le flexibilitatea, și de a crește nivelul colesterolului bun, care menține sănătatea arterelor.
Te ajută să te relaxezi
Vinul roșu este o băutură savuroasă, care îți permite să te deconectezi de la probleme și griji și să te concentrezi pe note de gust, corpolență și aciditate. În plus, alcoolul și antioxidanții te ajută să te relaxezi. Este esențial să nu bei mult, altfel efectul este invers. Alcoolul în exces afectează creierul, poate provoca agresivitate și stări emoționale labile. Bea moderat și concentrează-te pe experiența de consum. Asociază vinului roșu preferat un preparat potrivit și bucură-te de moment.
Sprijină sănătatea ochilor
Resveratrolul este un antioxidant cu adevărat magic. Nu doar că ajută mintea și inima, ci previne și problemele oculare. Vinul roșu îmbunătățește microcirculația oculară, ceea ce previne degenerarea maculară, glaucomul și retinopatia diabetică. Este important să bei vin de calitate, fără substanțe adăugate. Alege vinuri de cramă, obținute din podgorii atent îngrijite.
Ajută sistemul imunitar
Antioxidanții din vinul roșu, mai exact flavonoidele, sprijină sistemul imunitar, astfel că organismul luptă mai bine cu virusurile și bacteriile periculoase. Vinul roșu are efecte benefice și asupra microbiomului intestinal, care, la rândul său, are un rol important în lupta cu agenți patogeni. Bacteriile bune din intestine se înmulțesc când bei vin roșu, în detrimentul celor care atacă organismul.
Vinul roșu nu conține doar adevărul, după cum spuneau romanii, ci și substanțe benefice pentru organism. Este important să bei vin de calitate, în cantități moderate, altfel efectul său este invers.
Referințe:
“The Truth about Red Wine and Heart Health.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 Jan. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281.