Sloganul Poliției Române, „Siguranță și Încredere” ar trebui să-i liniștească pe cetățeni, să-i facă să se simtă protejați. După ultimele evenimente, numai siguranță și încredere nu vedem în tot bâlciul care se petrece în sânul Ministerului de Interne. Toată lumea cere demisii, să cadă niște capete, să vedem niște măsuri. Dar oare aceste demisii, chiar și la nivel înalt, pot schimba ceva în cadrul Poliției?
Ce poți schimba într-o instituție în care mentalitatea este aceeași de ani buni? Poliția Română, ca și societatea în general, este măcinată de corupție, de incompetență și nepotism. De la cazul Gigină, în urma căruia nimeni nu a plătit pentru moartea tânărului polițist, și până la cazul pedofilului din lift, au fost nenumărate exemple de nepăsare și, mai ales, de toleranță față de cei care au comis fapte grave. Ce schimbare poate aduce o demisie, când tot sistemul funcționează prost? E adevărat, peștele de la cap se împute, dar nu cred că, în actuala situație, la cât de grave sunt faptele descoperite, tăierea unui cap mai poate rezolva ceva.
Sindicatul Național al Agenților de Poliție face un apel către premierul Tudose, cerându-i să pună capăt jocurilor politice din sânul Ministerului de Interne și găsirea unei soluții cât mai urgente pentru conducerea ministerului. Mai voalat spus, dar ideea este tot aceeași, se dorește o demisie. Dacă domnii din sindicat ne pot explica în ce fel ar schimba mentalitățile în cadrul Poliției o schimbare la vârf, ar fi tare bine. Da, suntem de acord că politicul s-a insinuat și în cadrul unei instituții care ar trebui să fie apolitică, dar asta nu poate fi o scuză, dacă ai conștiință și refuzi să acoperi un infractor, doar pentru că beneficiază de niște proptele venite „de sus”.
Atunci când colegii pedofilului l-au acoperit pe acesta, de-a lungul atâtor ani, devenind astfel complici la faptele acestuia, ce siguranță să mai simt eu, ce încredere să mai am eu în oamenii în uniformă? Exact așa cum este societatea, așa e și Poliția. O oglindă clară a unei societăți în care nimeni nu-și asumă răspunderea, totul funcționează pe principiul „lasă că merge și așa”. În sănătate, în învățământ, în toate sferele de activitate, este aceeași mentalitate, care a dus la plecarea din țară a peste 5 milioane de oameni. De ce credeți că au plecat toți? Pentru că s-au săturat să vadă, oriunde privesc, doar corupție și nepăsare, lichelism și bătaie de joc.
Pe măsură ce investigațiile din trecutul pedofilului scot la iveală numeroase fapte acoperite de colegii săi, ne dăm seama cât de adânc a pătruns corupția în această instituție, dar și în această țară. Unde sunt acei polițiști onești de care se vorbește în apelul Sindicatului Polițiștilor către primul ministru? Dacă se dorește refacerea imaginii Poliției, care în acest moment este una dezastruoasă, doar prin demisii la vârf, nu așa se va rezolva problema. Personal, nu cred că se va rezolva vreodată, pentru că ar fi necesare măsuri care să zguduie din temelii tot sistemul, ceea ce, evident, nu dorește nimeni din cadrul insituției. De unde vreți să apară acei oameni onești, când toată societatea este măcinată de corupție? De câți ani tot așteptăm să apară acei oameni care să ne ofere, cu adevărat, siguranță și încredere?
Cristian Huluban