În condiţiile în care zeci de mii de români acumulează, în mod constant, datorii la ANAF, una dintre marile întrebări care merită pusă este când se prescriu datoriile, indiferent că vorbim despre cele către ANAF sau către alte instituţii.
Într-o ţară în care, în mare măsură, se trăieşte din credite şi împrumuturi, indiferent că vorbim despre instituţii, persoane fizice sau persoane juridice, era de aşteptat să vorbim şi despre multe cazuri în care se ajunge la datorii.
Iar multe dintre persoanele fizice care ajung să aibă datorii, la ANAF sau la bancă, se gândesc inclusiv la posibilitatea ca aceste datorii să se prescrie.
Ce spune legislaţia despre prescrierea datoriilor către ANAF pentru persoanele fizice
În principiu, vorbim despre un termen de cinci ani pentru achitarea datoriilor către ANAF. Spunem în principiu pentru că pot exista cazuri în care legea să dispună altfel.
Mai mult, există informaţii conform cărora vorbim despre un termen de cinci ani care nu înseamnă, de fapt, cinci ani concret. Pentru că momentul din care se porneşte calculul efectiv este data de 1 iulie a anului următor faţă de cel pentru care este datorată obligaţia fiscală. Concret, dacă avem o datorie pentru anul 2022, cei cinci ani se calculează începând cu 1 iulie 2023, deci prescripţia ar urma să intervină de la 1 iulie 2028.
Când se prescriu facturile restante şi datoriile către asociaţia de proprietari
În general, vorbim despre un termen de prescriere mai mic faţă de cel înregistrat la datoriile către ANAF, respectiv un termen de trei ani. Asta, evident în cazul în care nu există documente care să arate altceva.
Concret, legislaţia în domeniu nu stabileşte altceva, astfel că se utilizează acest termen general, de trei ani. Însă, punctual, pot exista documente prin care să se ajungă la o altă înţelegere.
Prescrierea datoriilor către bănci
Ca şi în cazul datoriilor către alte instituţii, precum cele care oferă diferite servicii, sau a datoriilor către asociaţia de proprietari, vorbim tot de un termen de trei ani peste care poate interveni prescrierea datoriilor.
Concret, la 60 de zile de la momentul în care se depăşeşte termenul pentru plata unei facturi începe termenul din care banca poate solicita executarea silită a plăţii respective. Dacă în trei ani de la momentul respectiv banca nu solicită executarea silită a plăţii putem vorbi despre prescrierea datorii. Dacă, însă, banca solicita executarea silită a plăţii, termenul de prescriere se amână şi aceasta nu mai poate fi cerută.