În prezent, spațiul Schengen cuprinde majoritatea țărilor UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României.
Spațiul Shengen este spațiul fără frontiere care garantează libera circulație a peste 400 de milioane de cetățeni ai UE, precum și a cetățenilor din afara Uniunii care locuiesc în UE.
Când poate intra România în spațiul Shengen
În ultimii zece ani, Parlamentul European a adoptat mai multe rapoarte în care solicită ca Bulgaria și România să fie primite în Schengen.
Europarlamentarii au votat în acest sens rezoluțiile în 2011, 2018, 2021.
Parlamentul European a solicitat insistent Consiliul UE să ia măsuri imediate pentru a ridica controalele la frontierele terestre, maritime și aeriene ale celor două țări.
Comisia Europeană a cerut Consiliului, în luna iunie a acestui an, să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen.
Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen, întrucât este ”o așteptare legitimă” și ”o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene.
Țările pot face parte din spațiul Shengen dacă:
- țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
- acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
- pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spațiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).