Vezi pe ce dată este marea sărbătoare creștină denumită „Rusaliile 2021”. Pe cât prăznuiesc românii „Pogorârea Sfântului Duh” în anul 2021. Este fix la 50 de zile după „Învierea Mântuitorului Iisus Hristos”.
Sărbătoarea Rusaliilor este un eveniment important în rândul enoriașilor. În fiecare an, se prăznuiește duminica fix la 50 de zile după Paști. Rusaliile reprezintă comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.
Potrivit scrierile Noului Testament, evenimentul a avut loc în ziua rusaliilor evreiești, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus.
De aceea, această sărbătoare mai importantă poartă denumirea de Cincizecime.
În anul 2021 Rusaliile vor fi celebrate pe data de 20 iunie, duminica. Dar și pe 21 iunie 2021, când este a doua zi de Rusalii. Aceste două zile sunt considerate zile libere de la stat. Cele două sărbători legale sunt la 50 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos.
Sărbătoarea de Rusalii reprezintă ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox.
În duminica Rusaliilor se spune că Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
În ziua de Rusalii se organizează slujbe ortodoxe în biserici. Tot în acea zi, oamenii trebuie să poarte culoarea roșu.
Această culoare reprezintă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.
De Rusalii, în Oltenia se joacă Dansul Călușarilor, iar în Transilvania se „udă nevestele” cu parfum.
De asemenea, în anumite zone din țară nu este bine să te cerți cu cineva, în acea zi, dar nici să mergi în locuri pustii.
În popor se spune că cine nu respectă sărbătoarea de Rusalii va avea de-a face cu spiritele rele, denumite ielele. Sunt niște spirite malefice care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
La sate de Rusalii, oamenii merg cu crenguțe de tei și nuc la biserică. Acolo sunt sfințite de preoți. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele;
Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua;
De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;
În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”, etc.