Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge miercuri, la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Transportul dozelor de vaccin este asigurat de firma producătoare, iar acestea vor fi aduse la București pe cale terestră, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Cele două variante de vaccinuri aprobate până acum în UE sunt foarte asemănătoare. Eficiența celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, pe când vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Reamintim că vaccinul împotriva COVID-19, Moderna a demonstrat în studiile clinice o eficienţă comparabilă cu vaccinul produs de BioNTech / Pfizer, aprobat deja în UE, dar prezintă avantajul că poate fi depozitat la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, şi nu la minus 80, cum trebuie păstrat primul vaccin. Uniunea Europeană a comandat deja 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.
În plus, fiecare flacon de Comirnaty (Pfizer) conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze.
Vaccinul Moderna este administrat în SUA deja din data de 21 decembrie. Şi în Canada vaccinul este deja injectat. Israelul a fost prima ţară din afara Americii de Nord care a aprobat vaccinul produs de Moderna.