Finlanda, Olanda, San Francisco sau California au diferite sisteme de ajutorare a persoanelor sarace, oferindu-le o suma lunara care le completeaza veniturile. Acum, provincia canadiana Ontario pregateste un program pilot pentru un venit minim garantat, scrie The Independent, citat de incont.ro.
Premierul provinciei, Kathleen Wynne, a declarat ca va introduce un program pilot, care va incepe in aceasta primavara si care va dura trei ani.
De proiect vor beneficia 4.000 de persoane din trei regiuni ale provinciei, care vor primi sume suplimentare, in completarea veniturilor lunare provenind din salariul pe care il castiga la locul de munca.
Autoritatile lucreaza in prezent la o formula dupa care vor fi acordati banii, premierul provinciei dand un exemplu in acest sens. Astfel, o persoana care castiga in jur de 10.000 de dolari pe an va primi in plus un ajutor de 11.989 de dolari, ajungand astfel la un total de 21.989 de dolari pe an.
Persoanele eligibile sa intre in program trebuie sa aiba intre 18 si 64 de ani si sa fie cu risc ridicat de saracie. Selectia lor se va face aleatoriu, printr-un program computerizat.
Wynne spune ca una dintre tintele programului este sa arate populatiei ca Guvernul se ingrijeste de bunastarea sa. Oamenii care vor participa la experiment vor primi un cec lunar care va acoperi cheltuielile cu mancarea, transportul, hainele si utilitatile.
Canada nu este singura tara care experimenteaza un astfel de sistem. Finlanda a lansat, de la 1 ianuarie 2017, un program prin care ofera unui numar de 2.000 de someri un ajutor lunar de 590 de dolari. De asemenea, in mai multe orase din Olanda, cei cu venituri mici primesc 1.100 de dolari luna, pentru doi ani.
Conceptul unui venit minim garantat a aparut in anii ’60, iar de atunci mai multe tari au lansat programe de ajutorare. Parerile privind utilitatea lui sunt, insa, impartite. Un studiu din 2016 arata ca cei care primesc un venit lunar minim consuma mai putine droguri si alcool. Si desi multe voci sustin ca cei care primesc bani gratis devin lenesi, studiul arata contrariul. Cei care primesc venitul minim de la stat muncesc mai mult si castiga salarii mai mari.
Tariceanu: Trebuie sa renuntam complet la venitul minim garantat, care este o invitatie la nemunca
Romania, care da la randul ei un venim mini garantat celor care au venituri foarte mici, se pregateste sa schimbe sistemul de acordare a ajutoarelor sociale.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, ca trebuie sa se renunte complet la venitul minim garantat, „care este o invitatie la nemunca”, afirmand ca in Romania este criza de forta de munca si ca masura se impune pentru mentinerea ritmului de crestere prevazut in programul de guvernare.
“Trebuie sa renuntam complet la venitul minim garantat, care este o invitatie la nemunca, mai ales in contextul in care, in Romania, in momentul de fata este criza de forta de munca. Sunt societati comerciale care merg sa aduca forta de munca din tarile vecine. Deci, nu putem daca avem criza de forta de munca sa ii lasam pe unii sa stea acasa pe venitul minim garantat, in loc sa se duca la munca. Eu cred ca si din punct de vedere al demnitatii individuale a fiecaruia este preferabil sa castigi un ban muncit decat sa stai cu mana intinsa sa primesti un ajutor de la stat”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, potrivit Mediafax.ro.
El a afirmat ca masura ii vizeaza pe cei carora li se ofera locuri de munca si le refuza, preferand sa traiasca din venitul minim garantat, nu pe cei care sufera de handicap.
“Este o problema care trebuie decisa in conditiile in care lipsa fortei de munca, pe piata, este o frana de crestere economica. Daca vrem sa asiguram in continuare un ritm de crestere economica asa cum l-am previzionat in programul de guvernare trebuie sa atragem forta de munca”, a mai spus liderul ALDE, precizand ca trebuie avute in vedere programe de reconversie profesionala si ca propunerea nu trebuie privita ca „o masura punitiva”.
Tariceanu a explicat ca renuntarea la venitul minim garantat este o propunere facuta in contextul evolutiei economice actuale, precizand ca trebuie mentinuta o crestere economica si ca PSD-ALDE au luat inclusiv masura majorarii salariului minim pe economie, care a devenit „motivant”.