Atunci cand parintii mai in varsta isi pierd independenta fizica, ingrijirea la domiciliu nu este intotdeauna posibila sau suficienta. In astfel de situatii, copiii sau rudele apropiate nu ar trebui sa astepte, ci sa ia in calcul perspectiva intrarii persoanei in varsta intr-o institutie in care seniorii pot fi ingrijiti cu dedicare.
Pregatirea psihica a seniorilor in vederea aducerii intr-un azil de batrani in Bucuresti, de exemplu, ar trebui sa fie realizata cu ceva timp inainte ca intentia sa se materializeze si nu in caz de urgenta sau ca urmare imediata a unei caderi psihice sau fizice.
Deseori, batranii sunt adusi intr-o institutie specializata pentru ingrijire la sfarsitul unei perioade de spitalizare sau in urmatoarele trei luni care urmeaza spitalizarii. In mare majoritate sunt persoane cu boala Alzheimer care nu mai sau cu tulburari asociate care mai pot ramane acasa. In numeroase cazuri, batranii nu doresc sa-si paraseasca locuinta, iar aceasta este o situatie dificila pentru copiii acestora pusi in situatia de a lua o astfel de decizie singuri.
O discutie intre copii si parinti cu mult inainte sa se ajunga la o situatie de urgenta, ar ajuta cu mult. Cele mai bune conditii ale aducerii parintilor sau bunicilor intr-un centru pentru seniori sunt indeplinite atunci cand se poate lua in considerare aceasta posibilitate cu persoanele in cauza. Ce inseamna acest lucru? Este necesar ca familia sa viziteze impreuna cu varstnicii diverse unitati de profil, iar atunci cand va veni timpul, ideea nu va fi privita cu teama si nu va fi respinsa. Aceasta etapa ajuta la pregatirea varstinicilor pentru momentul de mai tarziu.
In anumite circumstante, timpul de adaptare este facilitat daca membri ai familiei petrec mai mult timp cu batranii la camin: ii viziteaza de mai multe ori pe zi, servesc masa impreuna. De asemenea, camerele rezidentilor unui camin de batrani pot fi personalizate cu obiecte personale si fotografii pe care acestia le indragesc.
Este foarte important ca in aceasta schimbare de viata batranilor sa le fie alaturi familiile. Nu le este simplu sa isi paraseasca mediul de viata, stilul sau de viata, casa, care reprezinta reflectarea identitatii sale, si sa ajunga intr-o institutie unde vor trebui sa respecte regulile colective. Nu in ultimul rand, batranii asociaza ca aceasta casa noua poate fi si ultima in care vor locui.
Și pentru copii, experienta este dificil de trait. Greutatea vinovatiei (sentimentul de pe care il traiesc cand tatal sau mama pleaca de acasa), starea de epuizare psihologica in care se afla familia, pot ingreuna situatia.
Toate aceste sentimente experimentate de varstnici si de familiile acestora, deopotriva, se pot limita pe o perioada scurta de timp daca azilul gasit va raspunde optim necesitatilor pe care batranii le au. Ajunsi intr-un loc in care se vor simti bine primiti si ingrijiti, varstinicii se vor acomoda repede si se vor simti ca intr-o familie, mai mare.
Camin-pentru-bunici.ro consiliaza optim familiile rezidentilor si ofera cele mai bune solutii de acomodare batranilor care ajung sa traiasca in centrele pentru bunici din Pipera sau Voluntari. Detalii cu privire la serviciile si dotarile acestor camine pentru batrani se pot citi de pe pagina web a institutiei.