Zeci de mii de locuri de muncă vacante în toată țara au fost oferite la bursa destinată absolvenților. Ce a lipsit a fost interesul tinerilor șomeri pentru a-și găsi un loc de muncă, iar angajatorii sunt disperați: „Nici nu se uită, nu-i vedeți că doar se plimbă?”
În toată țara, a dezvăluit președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Florin Cotoșan, prezent vineri, 27 octombrie 2023, la bursa de la Slatina, au participat peste 1.000 de angajatori, care au pus la dispoziție peste 25.000 locuri de muncă.
Județul Olt s-a aflat pe locul III în topul județelor după numărul de locuri de muncă vacante anunțate pentru șomeri în cadrul bursei, fiind la egalitate cu județul Timiș, a dezvăluit Cotoșman.
Doar pentru șomerii care au venit să-i întâlnească pe angajatori la Slatina au fost disponibile 600 locuri de muncă, alte 260 fiind anunțate la Caracal.
Dar cu tot efortul organizatorilor, cu tot interesul angajatorilor, puțini șomeri s-au oprit însă să întrebe câte ceva despre locurile oferite.
„Nici nu mai poți să spui că salariul îi deranjează, pentru că nici măcar nu s-au oprit să ne întrebe. Nici nu se uită, nu-i vedeți că doar se plimbă?”, a fost părerea aproape unanimă a angajatorilor.
„Venim și aici de fiecare dată cu speranță, însă nu reușim. Ce mai angajăm sunt persoane care citesc anunțurile pe OLX sau vin direct la poarta fabricii. Aici nu am nici măcar o persoană interesată pe listă”, a dezvăluit reprezentanta unei firme de confecții textile.
„Nu-i interesează posturile de confecționer, ne spun că vor șoferi, vor altceva”, explică un alt angajator.
Deloc surprinzător, nici măcar angajatorii care aveau în ofertă posturi de șofer, pe lângă multe alte calificări, nu au avut mai mare succes.
La Bursa pentru absolvenți au venit și patru mari angajatori de pe platforma industrială a Slatina, cumulând oferte de zeci de locuri disponibile. Deși pe listele acestora s-au adunat câteva nume, e greu de spus dacă recrutorii își vor putea duce la bun sfârșit misiunea.
„Altădată noi am fi plătit să învățăm”
O țintă specială au fost, ca și la edițiile trecute, elevii claselor a XII-a. Profesorii de la mai multe licee i-au adus pentru a vedea, pe de o parte, cum se desfășoară o bursă a locurilor de muncă, iar pe de alta pentru a primi informații utile de la reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Au aflat de ce facilități pot beneficia la finalizarea studiilor, dacă se înregistrează ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, dar și cum să întocmească un CV sau o scrisoare de intenție.
Tot în fața viitorilor absolvenți, invitați în sala de spectacole a Casei Sindicatelor, au venit, pe rând, și reprezentanții Centrului Militar Județean Olt (o prezență constantă la bursele locurilor de muncă), cei ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt și cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Olt. Toate cele trei instituții fac în această perioadă recrutări, iar interesul tinerilor pentru a îmbrăca uniforma, fie cea militară, fie cea de jandarm sau de poliție, este din ce în ce mai redus.
Departe de vremurile în care se făcea coadă la înscrieri, în fața standurilor de prezentare din cadrul bursei s-au oprit totuși tineri care să adreseze întrebări.
Informația că în Armată, pentru anumite specializări, nu este nevoie de examen teoretic, ci se face admitere pe baza mediei de la Bacalaureat, după promovarea probei sportive, i-a entuziasmat pe unii, în timp ce alții s-au descurajat auzind de proba sportivă.