Atunci când iei hotărârea de a te lăsa de fumat, deja ai făcut primul pas spre drumul unei sănătăți mai bune. Fiecare persoană este unică și reacționează diferit la hotărârea de a renunța la fumat. Unele persoane au nevoie să o facă treptat, sub supravegherea medicului, iar altele preferă să taie răul de la rădăcină, adoptând o renunțare bruscă fără alte preavize. Și în final care este cea mai bună metodă de a te lăsa de fumat?
Cum părerile sunt împărțite, articolul de față dorește a scoate în evidență avantajele și dezavantajele fiecărei modalități de renunțare la fumat. Oricare ar fi opțiunea, a te lăsa de fumat este o alegere care îți va aduce beneficii nebănuite.
Chiar și la 20 minute după ce ai fumat ultima țigară, organismul intră într-un proces de vindecare natural. Sunt schimbări în corp ce implică scăderea monoxidului de carbon și normalizarea nivelului de oxigen din sânge, iar riscul de a face infarct scade considerabil.
În urma unui studiu realizat la Universitatea Oxford din 2009 până în 2011, având 700 de participanți, s-a demonstrat că din cei care au renunțat gradat la fumat, 39% erau încă nefumători după primele 4 saptămâni. Prin comparație, dintre cei care au renunțat brusc, 49% încă nu reluaseră fumatul. Descoperirile pe termen lung arată că rata de abstinență obținută prin renunțarea graduală a scăzut cu 15% față de 22%, în rândul celor care au renunțat brusc. Concluziile cercetărilor au arătat că prin renunțarea bruscă la fumat, abstinența este mult mai durabilă, chiar permanentă, față de cazul celor care s-au lăsat de fumat treptat.Așadar, este recomandat pentru persoanele care doresc să se lase de fumat, în primul rând să se lase brusc, pentru că există mult mai multe șanse de reușită. Însă, dacă acest lucru nu este posibil se poate opta pentru o renunțare graduală.
Renunțarea bruscă nu este recomandată persoanelor care au în spate mulți ani de fumat, deoarece le va fi dificil să gestioneze episoadele de sevraj. De aceea, sub atenta supraveghere a unui medic este bine să începi cu medicamente care să-ți aducă aportul de nicotină zilnică și astfel renunțarea va fi mai ușor de suportat. Dependența de nicotină poate fi înlocuită de patch-uri, pastile, gumă de mestecat cu nicotină sau spray-uri nazale sau de gură. În cazul renunțării graduale, voința, starea de spirit bună și atitudinea sunt la fel de importante ca în cazul renunțării bruște. Cu mult optimism și încredere în propriile puteri, vei reuși să treci peste acest obstacol. Ce mai poți face este să-ți găsești persoane apropiate care să fie alături de tine, să te susțină și să te impulsioneze în această etapă. Și ca ultim sfat, de fiecare dată când simți pofta de nicotină, mobilizează-te și realizează exerciții fizice. Îți vor distrage atenția de la reflexul de a fuma și te vei putea concentra mai bine.
Renunțarea la fumat, indiferent că este bruscă sau graduală, presupune multă disciplină și voință. Cu siguranță vor exista momente când vei simți că ai vrea să revii la vechiul obicei, însă este esențial să nu te lași descurajat și să încerci să faci din sănătate un scop al vieții tale.