Blefaroplastia este operația destinată corectării modificărilor care apar odată cu trecerea timpului la nivelul pleoapelor superioare și/sau inferioare. Aceste modificări se datorează: procesului de îmbătrânire, factorilor ereditari, expunerii la soare fără ochelari cu filtru UV, fumatului, mișcărilor faciale repetitive și traumatismelor.
Intervenția se efectuează sub anestezie locală, sedare sau anestezie generală, în funcție de modificările ce trebuie corectate în fiecare caz în parte. În situația în care se efectuează blefaroplastia inferioară, pacienții rămân o noapte în spital sub supraveghere medicală.
BLEFAROPLASTIA SUPERIOARĂ
Presupune îndepărtarea surplusului de piele de la nivelul pleoapelor superioare asociată, de la caz la caz, cu mutarea (transpoziționarea) grăsimii din compartimentul intern în cel central al pleoapelor superioare pentru corectarea deformării în “A”, îndepărtarea unei părți din grăsimea internă (în cazul în care aceasta este în exces), avansarea grăsimii din compartimentul central si fixarea la țesuturile din jurul orbitei pentru redarea aspectului tânăr al pleoapelor superioare, liftingul intern al grăsimii de sub partea laterală a sprâncenelor și sutura pielii.
Există situații când blefaroplastia superioară se asociază și cu corectarea ptozei pleoapei superioare. Ptoza palpebrală apare datorită slăbirii mușchiului care ridică pleoapa superioară. În cadrul consultației se efectuează testul la fenilefrină pentru stabilirea tehnicii de corectare a ptozei palpebrale.
O etapă importantă în blefaroplastia superioară o reprezintă evaluarea poziției părții laterale a sprâncenelor. În cazul în care sprâncenele sunt căzute, se recomandă asocierea blefaroplastiei cu liftingul de sprâncene.
BLEFAROPLASTIA INFERIOARĂ
Constă în efectuarea inciziei pe interiorul pleoapei inferioare, la nivelul conjunctivei, crearea unui buzunar deasupra osului maxilar, mutarea grăsimii de la nivelul celor 3 pungi peste marginea inferioară a orbitei, îndepărtarea surplusului de piele printr-o incizie efectuată la 2 mm sub marginea cu gene și sutura conjunctivei și a tegumentului.
Blefaroplastia inferioară se asociază cu injectarea de grăsime la nivelul marginii inferioare a orbitei și a obrazului anterior.
În situațiile în care pleoapele inferioare sunt laxe, blefaroplastia inferioară se asociază cu o procedură de întărire a acestora (cantopexie sau cantoplastie).
COMPLICAȚII ȘI RISCURI POSIBILE ASOCIATE CU BLEFAROPLASTIA
Deși poate părea o operație simplă, blefaroplastia este o intervenție care necesită multă atenție și precizie pentru evitarea complicațiilor.
Complicațiile posibile asociate blefaroplastiei sunt: sângerarea, vânătăile, infecția, îndepărtarea unei suprafețe prea mari de piele (lagoftalmos), ectropion, mici asimetrii și o formă ușoară de conjunctivită.
RECUPERAREA DUPĂ BLEFAROPLASTIE
- Firele de sutură se îndepărtează la 7 zile după operație.
- Vânătăile se remit între 7 zile și 6 săptămâni, iar edemul dispare treptat până la 3 luni.
- Pentru facilitarea procesului de dezumflare, se recomandă să dormiți cu capul pe 2 perne.
- Se recomandă folosirea compreselor reci timp de 20 de minute/oră în primele 2 zile, urmată de comprese calde timp de 3 zile postoperator.
- La plecarea din clinică veți primi rețetă pentru medicamentele necesare și instrucțiunile postoperatorii.
- Pentru prelucrarea cicatricilor puteți să aplicați un unguent pe bază de silicon, de 2 ori pe zi, timp de 6 luni.
- Aplicați cremă de protecție solară și purtați ochelari de soare cu filtru UV.
- Veți putea relua conducerea mașinii la 14 zile postoperator.
- Evitați înotul, scufundările și sauna timp de 3 săptămâni postoperator.
- Puteți să vă machiați cu rimel la 14 zile postoperator și cu fard de pleoape la o lună postoperator.
EVALUAREA REZULTATULUI
Se face la 6 luni postoperator. Durata efectului obținut după blefaroplastie depinde de:
- Vârsta la care efectuați operația.
- Factorii genetici.
- Stilul de viață.