Analiştii financiari explică ce se va întâmpla cu românii care se vor pensiona peste 10 ani şi ce bani vor încasa atunci.
Românii care se vor pensiona peste un deceniu vor avea o pensie de doar 30% din salariu, apreciază analiștii, subliniind că șocul financiar va fi unul greu de suportat.
“Știm cu toții că sistemul de pensii din România este unul nesustenabil pe termen lung.
Conform analiștilor, persoanele care urmează să se pensioneze în aproximativ 10 ani, vor avea o pensie de circa 30% din salariu.
Șocul financiar va fi unul greu de suportat, dat fiind faptul că acele persoane vor trebui să își coboare semnificativ standardul de viață.
Cu siguranță că fiecare dintre noi dacă am fi avut 40.000 euro la 20 de ani pentru studii/prima mașină/locuință etc, am fi avut un start mai bun în viața de adult.
Ei bine, dacă părinții din România ar economisi și investi alocația copiilor (250 lei) timp de 20 de ani într-un instrument financiar cu un randament de 10%, 40.000 de euro ar fi suma pe care ar putea-o oferi copilului”, apreciază Ion Soltinschi, consultant financiar.
Românii alocă pentru investiții 32 de lei pe lună şi 265 de lei pentru alcool și tutun
Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată că majoritatea veniturilor provin din salarii, iar românii nu au obiceiul de a investi.
La acest capitol, ei alocă 32,90 de lei sau 0,5% din venitul lunar. În schimb, 264,78 de lei sau 4,09% sunt cheltuiți lunar pentru băuturi alcoolice și tutun.
Lipsa informațiilor financiare, teama de a nu pierde banii și neîncrederea în bănci sunt principalele cauze ale acestei situații.
În plus, ţara noastră este pe ultimul loc din UE la capitolul educației financiare. Românii nu au nici încredere în sistemul financiar, astfel că nu fac investiții.
“Una dintre consecințele principale ale neparticipării la investiții este că banii sunt afectați de inflație. Inflația este creșterea generalizată și susținută a prețurilor bunurilor și serviciilor în timp.
Dacă banii sunt lăsați într-un cont bancar fără a fi investiți, este posibil ca rata dobânzii să nu țină pasul cu inflația, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare pe termen lung”, mai spune Ion Soltinschi, potrivit adevarul.ro.