În urmă cu doua zile, un grup de elevi au reușit să copieze la examenul de Bacalaureat, la proba de Limba și Literatura Română. Elevii au avut la ei telefoane mobile, de pe care comunicau pe un grup de Whatsapp. Ei bine, ministrul Educației revenit cu explicații și cu măsurile pe care au fost nevoiți să le ia, după acest incident revoltător.
Examenul național de Bacalaureat a început ieri, cu proba de Limba și Literatura Română. După terminarea probei, în spațiul public au apărut imaginic are au dovedit că un grup de elevi au reușit să copieze, fiind ajutați de alte persoane de pe Whatsapp. Având în vedere că telefoanele mobile sunt strict interzise în sala de examen, iar acești elevi le-au avut, totuși, la ei, ministrul Educației s-a simțit nevoit să reacționeze.
Cum a explicat ministrul Educației faptul că un grup de elevi au copiat la Bacalaureat
Una dintre cele mai importante reugli după care este organizat examenul de Bacalaureat presupune că elevii nu au voie să între cu telefoanele mobile în sala de examen, motiv pentru care fiecare centru de examinare are un spațiu special creat pentru acest lucru. Chiar și așa, elevii care au comunicat și copiat în timpul examenului au reușit nu doar să păstreze telefoanele la ei, ci și să le folosească, în mod vizibil.
Din acest motiv, Ligia Deca a făcut câteva clarificări cu privire la acest subiect, spunând că a cerut să fie schimbată comisia de examen de la liceul din Caraș-Severin unde a avut loc incidentul. Însă, în urma verificărilor, a declarat că nu a fost posibil ca subiectele să fi ajuns în spațiul public.
”Din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public din toate verificarile pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil. “Inspectorul Şcolar Judeţean de la Caraş-Severin a înaintat încă din cursul zilei de ieri Comisiei Naţionale de Bacalaureat solicitarea de schimbare a comisiei de la centrul de examen de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeş. Practic, comisia a fost schimbată. În paralel, continuăm demersurile de cercetare ca să vedem cine a fost implicat şi care sunt consecinţele.
Şi în celelalte cazuri măsurile au fost similiare – înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele. Ele s-au făcut publice când elevii erau deja în sală, se aflau în condiţii de siguranţă. Nu putem spune că au influenţat în vreun fel corectitudinea examenului, însă vom lua toate măsurile disciplinare în aşa fel încât astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple”, a declarat Ligia Deca.
Elevii au pornit o petiție
Elevii din clasa a XII-a au fost nemulțumiți de subiectul de la Limba și Literatura Română, motiv pentru care au pornit o întreagă petiție. Exercițiul care le-a dat bătăi de cap a fost cel la care au trebuit să scrie sinonimul unui cuvânt din text. După ce au văzut baremul, elevii și-au dat seama că nu au fost trecute toate cuvintele.