Autoritățile din Satu Mare se declară învinse și cer ajutor de la București pentru rezolvarea unei probleme care s-a tot agravat în ultimii 22 de ani. Despre ce e vorba?! Ciorile sunt inamicul care dă bătăi de cap aparent imposibil de rezolvat.
Cartierul general al păsărilor este în cel mai mare parc din Satu Mare. O tânără face jogging des, dar fără căști și muzică dată tare, nu se încumetă.
“Acum, fac abstracție de ciori, e casa lor, dar ar fi mai bine să nu fie aici.”
C
ât despre relaxare…
“Cum să te relaxezi cu ciorile de-asupra capului? E urât… Mizerie… Păcat!”, spun oamenii.
Ciorile fac foarte mult zgomot
Probleme mari sunt inclusiv pentru cei care locuiesc aproape de parc. Priveliște este minunată, dar ambianță sonoră lasă de dorit.
“Stau, aici, aproape. Așa gălăgie fac… Nu-mi place, dar n-avem ce face!”
Supărați sunt și reprezentanții primăriei care spun că problema s-a tot agravat din anul 2000.
Autoritățile au încercat mai multe metode pentru a elimina cuiburile
Cei din Satu Mare au vrut să aplice o metodă folosită cu succes în Cluj-Napoca. Este vorba de un sistem de ultrasunete și lasere.Au făcut studii și solicitări, au mers în vizită de lucru pentru a vedea cum funcționează sistemul și au scos banii din buget.
În ciuda tuturor eforturilor, păsările și-au refăcut cuiburile. De asemenea, nu toată lumea din oraș a fost încântată de ideea eliminării păsărilor.
“Am montat aceste aparate… Imediat după câteva zile, o săptămână, deja ne-am trezit cu Garda de Mediu în control, niște ONG-uri din Satu Mare au făcut plângere.
Până la urmă ne-am trezit și cu o plângere penală.”
Explicația plângerilor repetate ține de faptul că parcul ar fi arie protejată.
Acum, reprezentanții primăriei cer ajutor de la București. Ministerul Mediului ar trebui să schimbe legislația și să permite inclusiv folosirea armelor de vânătoare pentru îndepărtarea ciorilor, spun oficialii din Satu Mare.