Criptarea conversațiilor prin aplicații de mesagerie a devenit, cumva, criteriul după care sunt diferențiate serviciile. Astfel, Comisia Europeană a ales deja o aplicație preferată. Și nu, nu-i a Facebook.
Comisia Europeană le recomandă tuturor angajaților și nu numai să folosească Signal. E o aplicație de mesagerie care criptează mesajele și astfel face aproape imposibilă interceptarea și citirea lor.
CE recomandă aplicația mai ales pentru conversații externe, când cei care transmit informațiile n-ar vrea să ajungă în surse nedorite. Decizia are în vedere sporirea siguranței comunicării. În prezent, Signal și-a creat un renume de-a fi cea mai sigură aplicație. E un statut la care Telegram și WhatsApp au aspirat.
Aplicația Signal nu înlocuiește canalele oficiale de comunicare
În ciuda recomandărilor CE, Signal nu va deveni principalul mediu de comunicare. Pentru comunicările și transmiterile interne de documente vor fi utilizate, în continuare, servicii proprii. Acestea se supun altor criterii de monitorizare a siguranței.
De cealaltă parte, Facebook a introdus criptarea mesajelor în WhatsApp, dar încă e văzută strategia asta ca fiind ineficientă. Totodată, alternativa la Signal ar fi Telegram. Signal se bucură însă și de recomandarea din partea lui Edward Snowden, avertizorul de integritate care s-a remarcat prin dezvăluirea tacticilor de spionaj digital folosite de americani.
În esență, Signal nu-i diferită de alte platforme. Poți trimite mesaje și fișiere, dar ce-o diferențiază e modul în care criptează conversațiile astfel încât să nu poată fi citite de terți.
În prezent, autorități ca cele europene și nu numai au o problemă cu modul în care informațiile ajung în spațiul public. De multe ori se întâmplă ca asta să vină pe un fond al neglijenței celor care comunică extern. Astfel, au apărut și servicii de mail care criptează mesajele să nu poată fi citite de terți.
Dacă vrei să încerci Signal, e disponibilă pe Android și iPhone.