Nicolae Ciucă a făcut un anunț important, în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea de la Antena 3 CNN, pentru pensionarii români.
Partidul Național Liberal a venit cu o propunere în ceea ce privește pensiile românilor. Mai exact liberalii au propus creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei.
Invitat în emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea de la Antena 3 CNN, fostul premier, Nicolae Ciucă, a explicat ce înseamnă acest lucru.
“Este foarte bine că lămurim acest subiect, pentru faptul că noi am avut ieri o întâlnire de coaliţie şi la întâlnirea de coaliţie unul dintre subiectele discutate a fost cel legat de iniţiative legislative pentru sesiunea parlamentară care începe poimâine, pe 1 februarie. Între aceste iniţiative este o iniţiativă a parlamentarilor liberali care a trecut tacit de Senat şi vizează neimpozitarea pensiilor până la 3.000 lei.
Dacă vă aduceţi aminte, în anul 2022, atunci când s-au mărit pensiile şi s-a dorit să existe un beneficiu prin această decizie, se ajungea la concluzia că prin impozitare, practic, oamenii nu câştigau şi atunci s-a venit cu această măsură de neimpozitare a pensiilor până la 2.000 lei. Practic, discutăm de aproximativ un milion de beneficiari care s-ar încadra în pragul între 2.000 şi 3.000 lei”, a spus Nicolae Ciucă la Antena 3 CNN.
Potrivit acestuia, pensionarii români nu ar trebui să fie amăgiți în niciun fel.
“Am vrut să discutăm această măsură în coaliţie, de aici a şi apărut în spaţiul public. Şi eu nu cred că oamenii trebuie să fie amăgiţi în vreun fel, în special pe acest subiect. Şi discuţia a fost cu premierul, cu toţi ceilalţi membri din conducerea celor două partide şi ne-am uitat, bineînţeles, la impact şi impactul este de aproximativ 152 de milioane lei pe lună. Ca atare, în situaţia în care vom ajunge să dispunem de aceste resurse financiare, poate fi o măsură care să vină în sprijinul oamenilor care au pensii până în 3.000 lei”, a mai spus al doilea om în stat.
Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă susține că se dorește și creșterea salariilor.
“În acest moment, este bine să clarificăm acest subiect, pentru că despre asta este vorba. Ne dorim foarte mult să facem în aşa fel încât să putem să asigurăm pensii mai mari, salarii mai mari, pentru că acesta este scopul politicii şi al guvernării. Şi tot ceea ce a fost gândit la vremea respectivă avea la bază o creştere economică. În 2023 a fost o creştere economică de 4,6%, doar că lucrurile au avut o altă turnură şi, practic, tot ceea ce se putea rezolva din această creştere economică a intrat într-o analiză şi decizii care în momentul de faţă trebuie să mai zăbovească”, a mai spus Ciucă.
În prezent, doar pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit, iar indexarea cu 13,5% a făcut ca mai mulți pensionari să depăşească pragul de 2.000 de lei şi astfel să fie buni de plată.
Potrivit datelor statistice aferente lunii decembrie, din cei 4,767 milioane de pensionari, doar 745.501 au încasat pensii mai mari de 3.000 de lei, din care 436.120 au luat pensii între 3001 și 4.000 lei, 159.993 persoane au încasat între 4.001 și 5.000 lei și 149.391 pensionari au primit peste 5.000 lei.
Adrian Câciu: “Boloş să arate cum se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la buget”
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spune că şeful de la Finanţe ar trebui să vină cu un impact bugetar care să arate dacă este posibilă eliminarea impozitării pensiilor mici.
“Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba și să ne dea răspunsul cineva la întrebarea “cine a introdus impozite pe pensii?”.
Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a decis că nu se pot tăia pensiile și Guvernul Boc a venit cu impozitarea pe pensii.
Nu am nicio problemă. E evident că dorim ca veniturile oamenilor să fie cât mai mari”, a spus ministrul Adrian Câciu.
El afirmă că ministrul de Finanțe trebuie să prezinte “modul în care se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat”.
“Până la urmă ăsta e scopul nostru – să găsim soluții pentru oameni”, încheie Câciu.