Anunț extrem de important pentru șoferii din România! Va exista un nou tip de rovinietă, care va purta numele de TollRO. În această zi, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care presupune aplicarea unor noi tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din țara noastră. Iată care va fi prețul acestei roviniete, dar și cum se va aplica de către șoferii din România!
Legea privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost adoptată astăzi în Camera Deputaților cu 203 voturi pentru, 13 împotriva și 45 de abțineri. Iată ce trebuie să știi despre noua rovinietă TollRO!
Anunț important pentru șoferi! Va exista un nou tip de rovinietă
Noua rovinietă care va fi introdusă în România va intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2026. Tariful acesteia va fi aplicabil tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate în țara noastră. Acesta nu va depăși 9% din tariful pentru un an, 12% din tariful pentru un an pe 10 zile, 19% din tariful pentru un an pe o lună și tariful pe două luni nu va depăși 30% din tariful pentru un an.
Rovinieta TollRO va putea să fie achitată de către șoferii din România anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din țara noastră. Aceasta este structurată în funcţie de durata de utilizare a ei, după cum urmează: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Nivelul rovinietei cu numele TollRO va fi aprobat prin ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
„Înregistrarea în format electronic a informaţiilor privind achitarea rovinietei, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care acesta a fost achitat, monitorizarea şi controlul achitării rovinietei prin intermediul mijloacelor tehnice se va face printr-un sistem informatic, care va fi denumit generic SER”, se arată în anunțul făcut de Camera Deputaților.
Entitatea care va fi desemnată să încaseze și perceapă TollRO este CNAIR. Această nouă rovinietă va fi aplicată pentru toate vehiculele înmatriculate în România, folosite pe drumurile naționale, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. De asemenea, TollRo va fi calculat prin înmulţirea tarifului unitar cu distanţa parcursă.
„TollRO se va percepe pentru utilizarea domeniului SETRE România, care este reprezentat de reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea, pentru utilizarea căreia tariful de trecere datorat este colectat prin intermediul unui sistem de tarifare rutieră electronică”, mai scrie în anunț.
Cum se poate achita această rovinietă
Rovinieta TollRO se poate achita în următoarele condiții:
-cu un contract încheiat de un utilizator SETRo cu un furnizor SETRo.
-cu un tichet de rută cu o singură trecere, care va putea să fie emis prin intermediul aplicaţiilor informatice interconectate cu STRR. Acest tichet de rută se va achita efectuării trecerii.
-prin aplicaţia mobilă pusă la dispoziţia utilizatorilor cu titlu gratuit de CNAIR.
În cazul în care șoferii nu au plătit TollRO, aceștia vor fi nevoiți să plătească un tarif compensatoriu către CNAIR. Cuantumul tarifului compensatoriu este fie de o sută de ori valoarea rovinietei, dar nu mai mult de 1.000 de lei în situaţia în care se poate stabili distanţa parcursă pe domeniul SETRE România, fie de 2.000 lei, în situaţia în care nu se poate stabili distanţa parcursă pe domeniul SETRE România.
Plata sumelor datorate către TollRO trebuie să fie realizată în termen de maxim 72 ore de la primirea scrisorii de informare. Neplata sumelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională.
„În scopul descurajării neplăţii TollRo, amenda se stabileşte între un minim, reprezentând de 10 ori cuantumul tarifului compensatoriu şi un maxim, reprezentant de 20 de ori tariful compensatoriu. În cazul vehiculelor înmatriculate într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, procesul – verbal de contravenţie se comunică Poliţiei de Frontieră care nu va perminte intrarea în România a conducătorului vehiculului, până la achitarea amenzii contravenţionale”, este precizat în lege.