Amenzi usturătoare pentru șoferii care își împrumută mașina fără să respecte legislația în vigoare. Iată în ce circumstanțe poți primi o amendă.
De-a lungul timpului Codul Rutier a suferit o serie de modificări, iar în prezent șoferii care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare. Persoanele care decid să își împrumute mașina pot primi o sancțiune dură dacă nu respectă legislația în vigoare. Acestea sunt obligate să comunice autorităților datele respectivilor șoferi și, de asemenea, este strict interzis să împrumute mașina unei persoane care nu are permis de conducere. Iată care sunt amenzile pe care le riscă șoferii români.
În trecut, șoferii care împrumutau mașina apropiaților, comunicau date despre respectiva poersoană polițiștilor rutieri, însă acum ei sunt obligați să comunice aceste informații și polițiștilor locali, potrivit unei modificări a OUG 195/2022. Această regulă se aplică și mașinilor care sunt înmatriculate pe numele firmelor.
Posesorii de autoturisme trebuie să țină cont de faptul că, dacă împrumută mașina unei cunoștințe, aceasta poate fi avariată sau implicată în accidente rutiere grave, existând și răspunderea penală.
Acest lucru se poate întâmpla atât în cazul șoferilor cu experiență, însă este cu atât mai grav când persoana respectivă nu are permis de conducere. În cazul în care ai împrumutat mașina unei persoane care este sub infleunța alcoolului sau a substabțelor phihoactive, respectivul șofer riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă penală.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată într-un proiect de modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER.
Persoanele care își împrumută mașina și nu vor colabora cu Poliția Locală pentru a furniza datele despre respectivul șofer vor primi amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între 9 și 20 de puncte amendă. Având în vedere că punctul amendă are valoare de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru proprietarii de mașini personale, în timp ce, în cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile ar putea ajunge până la suma de 14.500 (clasa a V-a de sancțiuni- între 21 și 100 de puncte amendă).