Un parc, o oază de verdeață, aflat pe cea mai cunoscută arteră a Capitalei, Calea Victoriei, urmează să fie vândut. Ce face Primăria București în acest caz? Se luptă pentru locuitorii din zonă, sau încheie o afacere profitabilă?
Proprietarul terenului de 3000mp este, surprinzător pentru mulți, Ambasada Italiei, care s-a decis să scoată la licitație acest teren, cu pretul de pornire de 5.525.700 de Euro. Parcul Nicolae Iorga, aflat pe Calea Victoriei nr. 184-188, este un loc încărcat de istorie, în incinta lui aflându-se trei monumente, fiind înconjurat de clădiri care au aparținut unor nume mari ale istoriei noastre. Este unul din puținele parcuri care au mai rămas într-o capitală deja supraaglomerată și suprapopulată. Dacă parcul Iorga va fi vândut unui investitor privat, vă puteți închipui ce se va alege de spațiul verde destinat acum publicului. Mai mult ca sigur, având în vedere zona unde este amplasat parcul, se va ridica o clădire de birouri, lăsându-i pe locuitorii din zonă fără un loc de relaxare unde veneau cu plăcere.
Dacă prin acest anunț am aflat că statul italian mai deține și alte proprietăți în România, poate ar fi interesant de aflat și o listă a terenurilor pe care le deține statul român în Italia. În cazul în care aceste terenuri au ajuns în proprietatea statului italian printr-o reciprocitate, înseamnă că și noi avem terenuri donate de italieni pe teritoriul lor. Ar fi interesant de aflat dacă și terenurile deținute de statul român în străinătate sunt amplasate tot în zone centrale, pentru că, sincer vă spun, ne cam doare când vedem cum locuri cu care ne mândream și unde ne făcea plăcere să ieșim la aer, de fapt nu sunt ale noastre. După ce ne-am vândut pădurile, acum începem să pierdem și parcurile, singurele zone de agreement într-un oraș în care e din ce în ce mai greu de trait.
Acum, că tot am aflat cu surprindere că parcul Nicolae Iorga nu este al nostru, prima întrebare care ne vine în minte, este, logic, cea legată de răspunsul pe care îl va da Primăria Capitalei. Ce fac edilii acestui oras, se vor înscrie în cursa pentru achiziționarea terenului, astfel încât bucureștenii să se poată bucura în continuare de această zonă de agrement, sau se vor da la o parte, înlesnind astfel distrugerea lui? Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat că bugetul instituției se ridică la aproximativ 1 miliard de Euro, deci ar fi bani suficienți pentru a se înscrie cu succes la licitația organizată de Ambasada Italiei. În loc de statui cu președinți americani sau ouă gigantice, de ce nu se zbate doamna Firea să cumpere Parcul Iorga, care este, oricum am întroarce problema, o bucată de pământ românesc?
În cazul în care Primăria va asista pasivă la această acțiune, vom avea, în locul unui frumos parc, o clădire de birouri, un mall sau un ansamblu de locuințe, ceea ce ar însemna automat și alte mașini, adică altă sursă de poluare, în locul copacilor care asigurau un aer ceva mai curat în zonă. Mingea se află în terenul doamnei Firea, să vedem cum va înțelege dânsa să apere interesele cetățenilor Capitalei. Dacă tot a anunțat, cu surle și trâmbițe, că va constitui un grup de lucru care să identifice soluțiile legale pentru a putea recupera parcurile, spațiile verzi și terenurile de joacă retrocedate, să vedem dacă acestă comisie își va face datoria sau nu. În campania electorală s-au făcut atâtea promisiuni, Gabriela Firea s-a angajat că va lupta pentru bunăstarea locuitorilor Capitalei, iată că o poate face acum, începând chiar cu acest caz, al parcului Nicolae Iorga. Bucureștenii vor să vadă daca primarul general chiar va lupta pentru ei, sau va asista neputincios la dispariția unui spațiu verde atât de îndrăgit de locuitorii din zonă.
Cristian Huluban