SUV (Sport Utility Vehicle) sau automobilul “de teren” este un termen american care a fost folosit pentru a defini mașinile militare de dimensiuni mici, care puteau transporta soldații pe orice teren accidentat. Ulterior SUV-urile au devenit mașinile cu un interior spațios pentru pasageri și portbagaj cu volum generos, potrivit drumurilor mai accidentate, precum cele montane sau cu obstacole. Acestea erau mai ales destinate pasionaților de sporturi în aer liber, cum ar fi canotaj, ciclism montan, alpinism.
În prezent, termenul se aplică la o gamă mult mai largă de mașini. În ultimii ani, producătorii auto au redefinit conceptul și l-au adaptat în funcție de nevoile unor segmente diferite de șoferi. Ne referim aici la cei care își doresc să conducă un SUV și în oraș, sau care încearcă să îmbine o mașină de dimensiuni mari cu motorizări sport.
În acest spectru larg există câteva detalii care leagă SUV-urile sau le delimitează de alte tipuri de mașini. Toate au suspensii care le ridică mai sus de sol, spre deosebire de un sedan sau un hatchback. Majoritatea au caroserii relativ înalte și multe sunt disponibile cu tracțiune integrală. Această înălțime suplimentară oferă spațiul necesar pentru a fi conduse pe un teren accidentat și asigură o vedere mai bună asupra drumului.
Multe SUV-uri de dimensiuni mai mici au doar tracțiune față, cu tracțiune integrală disponibilă doar pentru versiunile cu prețuri mai mari. Majoritatea SUV-urilor mai mari sunt dotate standard cu tracțiune integrală 4×4 care este necesară drumețiilor și oferă un plus de siguranță atunci când sunt conduse în condiții de vreme extremă. Deoarece puterea motorului este distribuită între patru roți, mai degrabă decât două, este mai puțin probabil ca anvelopele să își piardă aderența și să nu patineze.
Datorită schimbărilor care au loc în domeniul auto, dar mai ales datorită transformărilor din punct de vedere al motorizării, pentru a se încadra în curentul general de protejarea mediului înconjurător, tendința este de a opta pentru SUV-uri care sunt complet electrice. Acestea își păstrează proprietățile clasice ale unei mașini de mari dimensiuni, precum confortul și specificațiile tehnice, dar fără să încarce mediul cu emisii de carbon. Datorită progreselor mari în cea ce privește autonomia bateriilor și tehnologiei de încărcare, cele mai bune SUV-uri electrice sunt acum la fel de performante, pe cât sunt și de căutate.
Mașinile electrice sunt silențioase, confortabile, economice și interesante. Motorul electric este mai mic decât un motor cu ardere internă, ceea ce se traduce în interioare încăpătoare și o conducere relaxată. Cuplul sau puterea de tragere este instantanee, vitezele maxime sunt comparabile cu mașinile clasice și nu există cutii de viteze manuale. Toate mașinile electrice au cutii de viteză automate și oferă confortul așteptat de la mașinile premium – navigație prin satelit, climatizare, încărcător de telefon prin USB și conexiune Bluetooth. Toate modelele de SUV electric au evaluări de siguranță NCAP de 4 sau 5 stele.
Multe modele de mașini electrice au caracteristici suplimentare extrem de apreciate, cum ar fi camere de asistență la parcare, afișaje inteligente de înaltă rezoluție, ecrane tactile, capacitate de încărcare rapidă în doar 30 de minute, ștergătoare și lumini automate, design original și componente ecologice sau componente fabricate din materiale reciclate.
Producătorii de automobile din toată lumea redefinesc cu fiecare model gama de SUV-uri electrice. Mobilitatea electrică nu mai este doar imaginată, ci este acum la un click distanță în configuratoarele online. Fiecare dintre aceștia se preocupă să îmbunătățească în special autonomia automobilului și merită menționat în această categorie BMW iX care suportă călătorii de până la 600 de kilometri. În plus este un automobil perfect de zi cu zi, ideal de condus atât în oraș, cât și pe distanțe lungi.
Un alt capitol care a fost îmbunătățit în momentul construirii SUV-urilor electrice este performanța privind accelerația instantă, care ajută mașina să reacționeze rapid și precis la fiecare apăsare a pedalei de accelerație. Mai mult decât atât, asigură o conducere sigură a automobilului. De asemenea, durata de încărcare reprezintă un factor esențial în ceea ce privește alegerea potrivită a unui SUV electric. Ultimele modele oferă opțiuni de încărcare acasă sau în orice stație electrică publică sau de la birou. Acestea acceptă o încărcare rapidă și pot asigura o autonomie de până la 150 km cu doar 10 minute de încărcare.
Din punct de vedere al tehnologiei, un SUV electric vine garantat și cu opțiuni inovatoare în ceea ce privește experiența din habitaclu, atât pentru șofer, cât și pentru pasager. Trebuie menționate aici asistentul digital inteligent cu care se poate interacționa și controla prin voce și gesturi, sau conexiunea prin 5G permisă de computerul autovehicului.
Călătoriile cu un SUV electric nu sunt doar simple drumuri de la o destinație la alta. Sistemele de asistență pentru șofer garantează siguranță la condus, prin limitarea vitezei în funcție de drumul pe care te afli, adaptează mașina în funcție de condițiile de trafic și vreme. Poate cel mai important aspect este că te ajută la menținerea benzii de circulație și te avertizează dacă există un pericol de coliziune. În plus, te ajută să parchezi și să faci manevre complexe, oferind o imagine completă prin camere și senzori care să identifice obstacolele din jurul automobilului.
În momentul în care îți dorești să achiziționezi un SUV electric este important de reținut că oricare model din cele disponibile îți va oferi o siguranță garantată în călătorii, dar și confortul dorit. Motorizarea electrică este acum o alternativă ideală pentru oraș sau drumuri lungi, iar consumul și impactul asupra mediului sunt minime. Ce îți rămâne de făcut este să alegi un model care să te completeze și să răspundă nevoilor tale.