Motoreductorul este ansamblul dintre un motor electric si un reductor, rezultand un produs eficient economic pentru aplicatiile cu cuplu nominal ridicat si turatii reduse.
Alegerea lor corespunzatoare duce si la eficienta energetica ridicata.
Sunt multi factori ce trebuie luati in considerare in alegerea unui motoreductor. Fie ca doriti sa achizitionati doar un reductor sau un reductor impreuna cu un motor electric trebuie intelese bine necesitatile aplicatiei Dvs. Mai jos cateva recomandari Bmes:
1)Principalele cerinte ale aplicatiei
-Spatiul disponibil pentru montaj: in functie de spatiul ce-l aveti se alege tipul de reductor (reductor melcat, planetar, ortogonal etc), motorul electric si pozitia de montaj
-Tabloul electric disponibil: adica puterea tabloului, daca este monofazat sau trifazat
-Performanta motoreductorului: cuplul necesar, turatia necesara la iesire, perioada de functionare si numarul de pornire opriri
-Conditiile mediului: temperatura mediului in care va lucra motoreductorul, zgomotul maxim acceptabil, cantitatea de praf si umiditate
-Bugetul alocat: dat fiind costul redus si fiebilitatea ridicata cele mai des solicitate sunt reductoarele melcate
2)Alegerea motoreductorului potrivit
In functie de specificatia utilajului se alege tipul motorului electric cu ajutorul catalogului de motoare electrice Bmes, cu atentie deosebila la putere, turatie, cuplu nominal, numar de porniri pe ora si se alege reductorul corespunzator de cuplat (daca este reductor melcat, sau ortogonal, sau axe paralele etc) si raportul de reductie.
In cazul in care nu se cunosc cerintele utilajului, dimensionarea motoreductorului se poate incerca indirect prin compararea cu alt utilaj similar. Sau daca aveti o aplicatie si se trece la alta aplicatie similara se poate extrapola prin calcul cunoscand datele aplicatiei vechi. Exemplu cum ar fi o pompa de 700rotatii pe minut si se doreste rotirea ei la turatii mai mici. In aceste cazuri, cand exista o referinta, personalul nostru de la Braco poate incerca sa va ajute in dimensionare reductorului sau motoreductorului.
3)Alegerea factorului de serviciu
In functie de tipul aplicatiei, pe acelasi motor electric se pot monta mai multe marimi de reductoare. Marimea reductorului este data de factorul de serviciu fs al aplicatiei. Alegerea unui factor de serviciu necorespunzator poate duce la durata de exploatare scurta a reductorului.
Acesta depinde de:
-durata functionarii reductorului intr-o zi
-numarul de porniri si opriri pe ora
-si tipul sarcinii, daca este continua, daca este usor variabila sau daca este foarte variabila.
In functie de acestea exista un tabel la producator de unde se alege factorul de serviciu si implicit reductorul. Adica se alege o marime mica, medie sau mare de reductor pentru a se cupla pe motorul electric..
4)Probe
Odata ales si montat motoreductorul, trebuie efectuate teste in gol si in sarcina; unul din parametrii ce trebuie masurati este curentul pentru a se asigura ca este sub cel de pe eticheta motorului electric.