Parodontoza este o afectiune ce ataca tesuturile care sustin dintii, iar acest lucru duce in timp la deplasarea si pierderea lor. Prima faza a acestei boli este reprezentata de gingivita, fiind un stadiu incipient si care se observa destul de greu. In mod normal, giingiile sanatoase sunt roz, insa acestea devin rosii si apar sangerari sau mancarimi cand vine vorba despre o astfel de afectiune.
Inflamatia netratata evolueaza si duce la formarea pungilor paradontale, spatii intre dinti sau tartru. Cel mai comun simptom este insa retragerea gingiei, care ajunge mai in spate. Pe parcursul timpului, dintii nu mai dispun de suport, devin sensibili si incep sa se piarda. Mai jos vei afla ce trebuie sa stii despre acest proces, precum si modul in care te ajuta o clinica stomatologica de incredere sa rezolvi problema printr-un tratament parodontoza!
Cum se dezvolta boala parodontala?
Chiar daca nivelul de igiena orala este unul impecabil, depunerile de placa bacteriana si tartru afecteaza mereu cavitatea orala. Prezenta lor poate rezulta in aparitia gingivitei, care se manifesta prin inflamarea zonei si sangerari ce apar in timpul periajului. Datorita faptului ca osul nu este inca atacat, acelasi stadiu poate fi oprit destul de simplu.
Totusi, lucrurile se schimba de indata ce se ajunge la paradontoza. Factorii care determina aparitia bolii pot fi imunitatea scazuta, cariile netratate sau lucrarile protetice efectuate cu multi ani in urma. Semnele acestea nu trebuie ignorate, astfel ca este recomandat ca un tratament pentru parodontoza sa inceapa cat mai repede.
Ce trebuie sa stii inainte de tratament?
Prima etapa de la un tratament pentru parodontoza este cea de consultatie, in care se efectueaza un examen clinic, radiografii si un bilant parodontal. Medicul dentist discuta cu fiecare pacient despre cauzele care au dus la producerea evenimentului, oferind sfaturi ce pot ajuta la o remediere mai rapida. De asemenea, acesta explica cum are loc tratamentul initial si care sunt costurile asociate.
Pana nu demult, se credea ca afectiunea nu poate fi tratata, ci doar tinuta sub control. Aparitia laserului a facut lucrurile sa devina mai simple, iar rezultatele au fost imbunatatite. Aplicarea unui tratament parodontoza este nedureroasa si se poate face fara anestezie. Scopul este cel de a se distruge bacteriile, existand o biostimulare care duce la regenerarea tesuturilor.
Cum are loc tratamentul chirurgical?
In urma tratamentului initial, se realizeaza o reevaluare. Aceasta implica radiografii noi si masurarea pungilor parodontale. Tratamentul chirurgical incepe printr-un chiuretaj subgingival in camp deschis, utilizandu-se laserul. Cazurile foarte agresive care nu raspund la actiunea acestuia necesita aditie de os si aplicarea de substante pe suprafata pentru o refacere eficienta.
Sunt necesare mai multe sedinte, dar rezultatele se observa imediat. Daca lucrurile decurg in mod corespunzator, gingia sangereaza mai putin si isi recapata culoarea si consistenta. Pe langa asta, zona devine ferma si dintele pierde din sensibilitate. Astfel, dantura ajunge sa fie iarasi stabila.
Finalul unui tratament pentru parodontoza implica inca o etapa de mentenanta, care include vizite la dentist la fiecare 3-6 luni. In situatia in care dintii nu mai pot fi salvati, reconstructiile se pot realiza cu ajutorul protezelor dentare fixe pe implanturi. Acestea sunt diferite de protezele mobile, deoarece arata asemanator cu dintii naturali. Indiferent de situatie, la final vei reusi sa-ti recapeti zambetul si sa te bucuri din nou de sanatatea acestuia!