Actul de donație este un contract prin care o persoană transmite un bun unei alte persoane, care îl acceptă.
Înainte de a face un act de donație, este recomandat să consulți un avocat sau un notar pentru a te asigura că înțelegi toate implicațiile legale și pentru a te asigura că actul este redactat corect.
Contractul de donație, deși valid încheiat, poate fi atacat în diverse situații. Instanța este singura autoritate competentă să decidă validitatea, anularea, revocarea sau reducerea unui act de donație, pe baza probelor administrate și a aplicării legii.
Un avocat specializat în drept civil este singura persoană avizată să vă ofere consiliere, dacă vă aflați într-o astfel de situație.
Categoriile de persoane care pot ataca o donație
Actul de donație poate fi atacat (anulat sau revocat) în anumite situații și de către anumite categorii de persoane, în funcție de motivul invocat.
Iată principalele categorii:
Rudele donatorului, în special moștenitorii rezervatari ai acestuia (descendenți și părinți);
Soțul donatorului, în calitate de moștenitor rezervatar;
Creditorii donatorului, în situația în care donația a fost făcută în frauda drepturilor lor.
Motivele juridice pentru care o donație poate fi atacată sunt diverse și includ:
nerespectarea condițiilor de formă prevăzute de lege, în special lipsa formei autentice când aceasta este cerută ad validitatem;
simulația, în cazul în care donația ascunde un alt act juridic (de exemplu, o vânzare);
frauda la legea fiscală sau frauda la drepturile creditorilor;
vicii de consimțământ (eroare, dol, violență) care au afectat voința donatorului;
solicitarea reducțiunii liberalității excesive care încalcă rezerva moștenitorilor rezervatari;ingratitudinea donatarului;
neexecutarea sarcinilor asumate de donatar prin contractul de donație.
Care sunt documentele necesare pentru o donație la notar
Acte necesare donaţie imobil (casă, apartament, teren):
acte de identitate părţi;
actul de proprietate al imobilului donat (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, act vânzare-cumpărare autentificat, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.);
certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat.
Administraţia Financiară competentă este cea la care se plăteşte impozitul anual pentru imobil. Certificatul fiscal este valabil până la sfârşitul lunii în curs.
;documentaţia cadastrală a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat;
extrasul de carte funciară – obţinut prin intermediul biroului notarial – valabil 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii;
în cazul apartamentelor, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.).
În cazul în care donatorul sau donatarul nu poate fi prezent personal la notariat, aceștia pot fi reprezentați printr-o procură notarială specială, emisă de orice notar public din România.
Pentru autentificarea contractului de donație, imobilul trebuie să aibă documentația cadastrală finalizată și să fie intabulat în cartea funciară. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, proprietarul va trebui să contacteze un expert cadastral autorizat pentru a rezolva situația.