Există o serie de numere de înmatriculare care sunt interzise în România. Aceste combinații de litere și cifre ar putea induce în eroare, motiv pentru care nu mai pot apărea pe plăcuțele mașinilor. Această decizie a fost luată de autorități. Mai jos, în articol, veți descoperi câteva combinații care nu pot fi luate în considerare, dacă vă decideți să aveți număr preferențial la autoturism. Iată detaliile.
Fiecare șofer are responsabilitatea și obligația de a respecta regulile de circulație, pentru o bună desfășurare a traficului și pentru a nu exista incidente. De altfel, atunci când vine vorba despre rularea pe drumurile publice, există și o altă regulă care trebuie respectată. De exemplu, atunci când se dorește deținerea unui număr preferențial la autoturism, trebuie să se respecte regula impusă de autorități. Mai cu seamă, trebuie alese numere de înmatriculare care nu induc în eroare agenții de la Rutieră. Există o combinație de litere și cifre ce nu mai pot apărea pe plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor. Despre acestea aflați, în continuare, în articol.
Ce numere de înmatriculare sunt interzise în România
Mai înainte de toate, trebuie reținut faptul că există o interdicție clară în privința combinațiilor literelor „I” și „O” cu cifrele „1” și „0”. Acestea nu mai pot apărea pe plăcuțele de înmatriculare, pentru că ar putea induce în eroare. Iar, pentru ca această confuzie să fie eliminată, s-a decis să nu mai existe o asltfel de combinație de litere și cifre pe plăcuțe. Cele două litere și cele două cifre pot fi confundate cu ușurință. De exemplu, dacă dorești număr preferențial cu „ION”, ar fi indicat să te gândești la altul. Printre numerele de înmatriculare care nu mai sunt accesibile către cetățeni se numără următoarele: „III”, „OOO”, „PIX”, „POC”, „DAI”, „ROM”, „TOV”, „COW”. De altfel, pe listă se află și „INA”, „KGB”, „XXX” sau alte numere care ar putea avea conotații sexuale. Nici litera „Q” nu este utilizată la plăcuțe.
Totodată, există și alte numere de înmatriculare care apar „blocate” în sistem, pentru că sunt utilizate de instituții ale statului. De exemplu: „POL”, „SNT”, „DEP”, „SRI”, „GUV”. Sunt refuzate și combinații de litere, precum: „BOU”, „JEG”, „WCC” sau „JAF”.