Departe de civilizație, izolat, în jungla amazoniană trăiește tribul guaranilor, popor străvechi care și-a păstrat nealterate modul de viață, tradițiile, limba vorbită.
Deși sunt refractari cu străinii, membrii acestei comunități au acceptat în cele din urmă ca un fotojurnalist să trăiască alături de ei timp de 12 zile.
Cadrele surprinse sunt demne de o producție cinematografică, mărturie a viețuirii în Amazon al unuia dintre cele mai vechi triburi. Pete Oxe, temerarul fotojurnalist britanic, a încercat să fie un martor al întâmplărilor de zi cu zi ale acestei comunități care se gestionează singură. Cu o cameră foto la gât, Oxe a stat printre guarani și a imortalizat în poze, detaliat, modul lor de viață.
Amerindienii au roluri bine definite: bărbații vânează, iar femeile au grijă de colibe și de copii. Pe lângă vânat, tot bărbații sunt deprinți încă de copii să se cațere în copaci.
Abilitatea lor poate fi comparată la maturitate cu a animalelor cățărătoare, căci până și corpurile lor s-au adaptat acestei practici. Astfel, din această cauză talpa lor a devenit complet plată și degetele s-au depărtat mult unul de altul: astfel e mult mai ușor să te urci în copac. Și mai mult de atât, mulți dintre locuitorii tribului au câte șase degete atât la mâini, cât și la picioare.
Tribul de guarani numără o populație de patru mii de oameni, adică echivalentul unei localități din România care reunește mai multe sate și cătune. Pe lângă fructe, guaranii mănâncă păsări, carne de maimuță, de porc sălbatic. Bărbații tribului sunt în stare să stea la pândă prin copaci, multe ore în șir, la fel de bine ca maimuțele.
De fiecare dată sunt „înarmați” cu sulițe otrăvite, pe care le suflă ca să omoare prada. Odată ce reușesc să doboare prada, vânătorii omoară animalul cu bețe de lemn, ascuțite în vârf. Nici carnea de tucano, pasăre protejată de lege în multe state civilizate, nu lipsește din dieta acestui trib. Iar papagalii au devenit animalele lor de companie.
Tribul de guarani locuiește în junglă, lângă râul Napo, care este un afluent al Amazonului. Este de remarcat faptul că limba vorbită de ei nu se aseamănă cu nici a unui trib vecin, nici chiar cu limba Quechua, care este larg răspândită în zonă.
„Din păcate, triburile indigene și cunoștințele despre ei sunt pe cale de dispariție. Oamenii contemporani seamănă mult între ei și acest fapt mă deranjează foarte mult. Una dintre cele mai mari bucurii din viața mea este să-mi petrec timpul cu oameni care sunt foarte diferiți de mine. Sunt perfect conștient că eram un străin în ochii lor, cu toate acestea ei m-au primit călduros și chiar mi-au împărtășit tot ce aveau mai scump”, a povestit fotograful.
Imaginile spectaculoare sunt de neprețuit, dezvăluindu-ne o lume primitivă, cu legi de funcționare proprii care reușesc să asigure supraviețuirea guaranilor.
Sursa A1.ro
Sursa foto www.mirror.co.uk