Au trecut 33 de ani, dar nu avem voie să-l uităm pe marele Amza Pellea. Se împlinesc exact 33 de ani de când a părăsit această lume, răpus de un cancer pulmonar, la doar 52 de ani. Şi câte nu ar mai fi avut de spus cel mai faimos dintre olteni. A creat atâtea personaje, de la roluri istorice de mare anvergură, precum Mihai Viteazul sau Decebal, până la imaginea cea mai fidelă a ţăranului român, plin de umor şi optimism, numit simplu, Nea Mărin.
În două roluri atât de diferite, cum au fost personajele-cheie ale carierei sale (Mihai Viteazul şi Nea Mărin) Amza Pellea a dat întreaga măsură a talentului său interpretativ. Deşi rolurile jucate în filmele istorice au impresionat şi vor rămâne adevărate repere ale cinematografiei româneşti, Amza Pellea va rămâne în amintirea românilor mai ales prin crearea unui personaj fabulos, Nea Mărin, olteanul din Băileşti, un adevărat prototip al ţăranului român.
Bancurile cu olteni, savurate de atâtea generaţii, erau de fapt poveşti despre familia lui Amza Pellea, în care vorbea despre verii sai, despre tatăl său, despre cei apropiaţi din copilăria marelui actor. Erau imagini fidele ale satului românesc de odinioară, cu oamenii săi simpli, dar atât de înțelepți, care știau să se bucure de o viață tihnită, departe de agitația marilor orașe. Amestec de şmecherie, umor şi bucurie de viaţă, Nea Mărin a ajuns finalmente un personaj îndrăgit de toţi românii, cuceriți de personajul creat cu atâta har de Amza Pellea.
Filmul ”Nea Mărin miliardar”, care conduce şi acum în topul comediilor româneşti, ni-l prezintă pe Nea Mărin într-un şir de evenimente care de care mai hazlii, alături de Veta, soţia interpetată de Draga Olteanu Matei, şi de inegalabilul Gogu, pentru care a fost ales alt nume mare al teatrului şi filmului românesc, Sebastian Papaiani.
Amza Pellea a rămas un nume de referinţă al culturii noastre, un actor complet, dar şi un om deosebit, despre care Radu Beligan spunea că ”este bun şi generos ca o pâine de la ţară”. A plecat dintre noi de atâta vreme, dar au rămas în urma lui zeci de roluri memorabile, mărturii ale unui talent uriaş. Mulţi au spus că a fost cel mai important nume pe care l-a dat arta teatrală şi cinematografică de la noi, dar Amza Pellea nu a vrut niciodată să accepte această recunoaştere, din respect faţă de colegii săi.
Pentru cei mai mulţi români, atunci când spui Amza Pellea, îţi apare în faţă un ţăran român, îmbrăcat în straie populare olteneşti, cu o pălărie dată pe spate şi cu un zâmbet inconfundabil. E Nea Mărin, venit cu paporniţa şi damigeana de zaibăr, pentru a ne mai însenina zilele. Dacă avem pretenția că știm să ne respectăm valorile, nu avem voie să-l uităm pe cel care a fost Amza Pellea.
Cristian Huluban