O femeie încă pătimește după ce a acceptat o simplă cerere de prietenie pe Facebook, venită de la un străin.
Jennifer Chen (numele persoanei a fost schimbat din motive de siguranță) este o australiancă în vârstă de 61 de ani din Melbourne, ea a plătit cu vârf și îndesat o cerere de prietenie acceptată pe Facebook, mai precis a plătit exact 600.000 de dolari. Ea a fost păcălită de un grup de oameni ce foloseau numele unui chirurg american, pentru a transfera importante sume de bani într-un cont.
Cum a decurs înșelătoria? Adevăratul „Frank Harrison” i-a spus femeii care a căzut victimă acestui tip de înșelătorie că este un chirurg din SUA, dar pagina sa de Facebook aparținea unui grup care se ocupă de fraude pe internet. Aceștia au folosit, pentru profilul „Frank Harrison”, fotografia specialistului în nutriție Garth Davis. Acesta spune că nu e prima dată când imaginea lui era folosită astfel.
Davis a precizat și el: ,,Contul meu de Facebook a fost spart, din nou. Nu acceptați mesaje din partea mea, nu acceptați invitații sau chestiuni similare! Nu am alte conturi în afară de acesta și vă rog să nu acceptați cereri de prietenie din partea „mea”! Nu am nevoie de bani și nu vreau să întâlnesc alți oameni”.
Se pare că totul ar fi început în noiembrie 2016, atunci când doctorul fals i-a spus victimei pe chatul din Facebook faptul că dorește să se mute în Australia și că vrea să o cunoască. La scurt timp a sunat-o și i-a zis că are probleme: ,,Sunt la aeroport, am niște probleme. Aveam cu mine 1,5 milioane de dolari care au fost opriți la vamă. Oamenii legii zic că sunt prea mulți bani. Am primit o amendă mare, mă poți ajuta?”.
După acest telefon, pentru credibilitate, Chen a fost sunată de o femeie care, chipurile, lucra la vamă, aceasta a convins-o să plătească 3.000 de dolari, penalități pentru noul ei prieten: „Ofițerul vamal părea că știe despre ce vorbește, mi-a spus lucruri adevărate”, a declarat femeia, potrivit digi24.ro.
Înșelătoria a continuat aproximativ în același fel 6 luni, timp în care ea a efectuat 33 de plăți în contul falsului medic, în total, suma se ridică la 571.000 de dolari: „În mintea mea îmi ziceam că deja le-am plătit banii. M-am trezit prea târziu, nu am realizat că e o înșelătorie și mi-a fost frică să îi spun soțului meu”. Din păcate reprezentanții poliției spun că nu pot face nimic pentru recuperarea banilor, întrucât ,,nu au jurisdicție pentru a merge mai departe cu ancheta”.
Potrivit News.com.au, în 2016 s-au primit peste 200.000 de rapoarte de escrocherii online, cu pierderi în valoare de aproape 300 de milioane de dolari, pericolul este, deci, unul cât se poate de real.
Sursa: digi24.ro