Una din trei femei din România are deficit de fier şi nu ştie. Este concluzia la care au ajuns medicii de familie şi hematologii. Alimentaţia greşită este principala cauză.
Lipsa de fier se poate corecta, însă atenție, surplusul poate duce la complicaţii grave
Zilnic vedem pe stradă, la muncă sau chiar în familie, cel puţin o femeie care nu are suficient fier în organism. Lipsa de fier împiedică organismul să producă hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului în întreg corpul, anunță Observator.
Cei care ignoră primele semnale că e ceva în neregulă în corp, ajung la spital cu complicaţii. Medicii de la Spitalul Colentina din Capitală, de exemplu, spun că există cazuri unde a fost nevoie inclusiv de perfuzii.
Nu anemia în sine reprezintă o urgență, ci cauza care a dus la apariția anemiei. Se începe cu corecția deficitului de fier. Cele mai multe tinere află că au deficit de fier atunci când rămân gravide. Conform Organizației Mondiale a Sănătății anemia apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate.
Cu o trimitere de la medicul de familie, anemia poate fi depistată din timp doar cu trei analize simple. Hemoglobina, sideremia și feritina serică sunt decontate integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Singura metodă de prevenție este testarea periodică a nivelului de fier din organism, cred medicii, dar şi o alimentaţie echilibrată.