Ceea ce mâncăm poate avea și are un impact asupra funcției creierului, inclusiv asupra capacității de a ne feri de boala Alzheimer. Există anumite alimente – cum ar fi semințele de floarea-soarelui și cerealele integrale – care oferă beneficii mai mari.
Legumele cu frunze verzi sunt cele pe care atât dr. Uma Naidoo, nutriționist de la Harvard, și Lisa Genova, cercetător în neuroștiințe, le clasează pe locul 1 în topul alimentelor care duc la un creier sănătos.
În general, experții sunt de acord că consumul de legume cu frunze verzi este esențial pentru sănătatea generală, în special pentru creier.
Unele dintre legumele cu frunze verzi pe care le putem adăuga la mesele noatsre sunt: salata kale, spanacul, salata verde, varza, salata bok choy, frunzele de muștar, sfecla elvețiană.
Trei motive pentru care experții spun că o dietă bogată în frunze verzi este bună pentru creierul tău
1. Sunt bogate în vitaminele B
Adesea, afecțiuni precum depresia și demența sunt asociate cu o deficiență de vitamina B, potrivit unui studiu realizat de Wayne State University School of Medicine.
Legumele cu frunze verzi sunt o sursă minunată de vitamina B9, a declarat Naidoo pentru CNBC. Aceasta, cunoscută și sub numele de folat, este “o vitamină cheie pentru susținerea sănătății creierului și neurologice, a funcției optime a neurotransmițătorilor și a sănătății psihologice echilibrate”, a adăugat ea.
Frunzele verzi sunt primul tip de alimente pe care Naidoo îl sugerează pacienților ei care caută să își îmbunătățească starea de spirit.
2. Sunt bogate în nutrienți care stimulează creierul
Legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, pline de ceea ce Genova numește “nutrienți care stimulează creierul”, inclusiv folat, luteină și betacaroten.
Luteina a fost legată de o îmbunătățire a funcției și structurii creierului pentru adulții în vârstă. Iar o analiză sistematică a constatat că administrarea de suplimente de beta-caroten poate stimula “memoria verbală și cognitivă”.
3. Sunt pline de fibre
Creșterea aportului de fibre alimentare a fost asociată cu o șansă mai mică de a dezvolta depresie, a constatat un studiu publicat în “Complementary Therapies in Medicine” în 2021.
Naidoo preferă să recomande să obțineți mai multe fibre prin intermediul dietei, în special alimente pe bază de plante. Iar legumele cu frunze verzi se întâmplă să fie dense în fibre.