Reprezentanții Guvernului susțin că mai multe alimente vor avea prețul plafonat. Deocamdată nu se știe la ce valoare vor fi plafonate, cum se va proceda exact și începând de când se va aplica măsura. În acest sens a avut loc o întâlnire între reprezentanții Guvernului şi cei ai marilor magazine. Premierul Marcel Ciolacu a propus 2 variante pentru ieftinire şi așteaptă răspunsul din partea responsabililor marilor magazine. Premierul a anunțat că pregătește un act normativ care să plafoneze adaosul comercial pentru o perioadă limitată, pe tot lanțul, de la producător și până la raft.
Alimentele care vor avea prețul plafonat
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că se dorește implementarea unei scheme de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază și că este necesar ca în magazine să fie mai multă mâncare produsă în România.
„Este necesară schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau ca românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. E un gest obligatoriu față de toți oamenii care au suportat efectele unei inflații înalte în ultimul an. Acum e important să ducem inflația la o singură cifră cât putem de repede, dar, la fel, e important să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a precizat Marcel Ciolacu.
În discuția purtată de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanții retailerilor s-au luat în calcul 2 variante. Prima este limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, iar a doua suspendarea pe termen limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor.
Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, George Bădescu, a menționat după întâlnirea de la Palatul Victoria că a fost o primă discuție și că decizia Guvernului va afecta toți operatorii de pe lanțul economic și nu se va limita doar la comercianți sau în zona de procesare.
„Nu s-a discutat despre cifre, nu s-a discutat despre numere. La următoarea ședință se va stabili probabil o listă de produse de bază. Ideea este că se va implementa pe o perioadă limitată, ca o soluție de avarie. Deocamdată vorbim despre definirea unei liste de produse de bază. Acesta ar fi primul pas”, a spus George Bădescu.
De pe lista alimentelor ce vor avea prețul plafonat nu ar trebui să lipsească pâinea, laptele, carnea, fructele, cartofii, zahărul sau untul.
Ce efecte va avea măsura asupra economiei
În prezent, adaosul comercial diferă de la un magazin la altul, neexistând limitări în acest sens. Fiecare comerciant stabileşte adaosul în funcție de propriile criterii.
Regulile economiei de piață nu pot impune limitări, consideră analistul economic Adrian Bența.
„În piață, lucrurile nu stau aşa cum dorește Guvernul. Pe o piaţă liberă, concurenţială, autorităţile nu ar trebui să intervină. Vom ajunge într-o situaţie de penurie”, a zis analistul economic Adrian Bența.
Vicepreședinte CFA România, Adrian Codirlașu, a fost de părere că plafonările preșurilor ar putea avea efect negativ asupra economiei.
„Guvernul a încercat să pună plafonări în Ungaria. Asta a dus la o reducere a ofertei pentru că niciun producător nu va vinde în pierdere. În Ungaria, oferta s-a redus, iar inflația a sărit de 20%, iar ratele de dobândă semnificativ, chiar duble față de România. Plafonarea preșurilor elimină de pe piață anumiți producători sau vânzători pentru care acea activitate nu mai e profitabilă. Vom plăti poate un preț mai mic pentru unele produse, dar un preț mai mare pentru altele. Depinde cum va fi stabilită plafonarea, în cazul în care pentru anumiți comercianți producătorul va fi extrem de greu de a face profit din producerea sau vânzarea acelui bun e risc să dispară anumite părți din oferta de pe piață”, a spus Adrian Codirlașu în legătură cu alimentele ce vor avea prețul plafonat.